Dit evenement is voorbij.

16.05.2024 – 13.07.2024

Notre Mer

Gallery FIFTY ONE is verheugd om een nieuwe groepstentoonstelling aan te kondigen als onderdeel van het 25-jarig jubileum van de galerie, volledig gewijd aan het boeiende thema van de zee. Deze tentoonstelling dient als een voortzetting van de show die in 2011 werd samengesteld rond water. In de afgelopen 13 jaar is er veel gebeurd, wat heeft geleid tot een diepgaande verschuiving in onze perceptie van de betekenis van water in ons leven. We zijn eindelijk, zij het nog te langzaam, tot het besef gekomen dat de waterbronnen van de aarde eindig zijn, wat het belang van het behoud van dit kostbare element versterkt. 

De zee belichaamt zowel adembenemende schoonheid als meedogenloze wreedheid. Haar golven bezitten de kracht om pure vreugde op te wekken bij surfers, maar ze herbergen ook het potentieel voor catastrofale vernietiging, waarbij ze talloze individuen en hele gemeenschappen teisteren. De tragische tsunami's die Zuid-Azië troffen, dienen als aangrijpende herinneringen aan de formidabele kracht van de zee. Bovendien is de Middellandse Zee, ooit vereerd als een schilderachtige bestemming voor dromen en ontspannen vakanties, tragisch genoeg in de afgelopen jaren veranderd. Het is een symbool geworden van menselijke nalatigheid en milieudegradatie, meer gelijkend op een doodskist en een vuilnisbak dan op een toevluchtsoord van sereniteit. 

In deze tentoonstelling is het doel om in te gaan op de betoverende schoonheid, dromen en poëzie opgeroepen door de zee. Hoewel verschillende kunstenaars vertegenwoordigd door de galerie zijn uitgenodigd om deel te nemen, waaronder Katrien De Blauwer, Arpaïs Du Bois, Harry Gruyaert, Jacques Henri Lartigue, Eric Manigaud, Bruno V. Roels, Jacques Sonck, Deanna Templeton, Friederike von Rauch, Mark van den Brink en Masao Yamamoto, waren ook uitnodigingen uitgebreid naar andere bewonderde kunstenaars, waaronder David Shrigley, David Horvitz, Philip Aguirre y Otegui, Dirk Braeckman, Alexandre Christiaens, Romain Laprade, Nino Migliori, Erika Cotteleer, François Halard, Johan De Wilde en John van Oers. 

Met disciplines variërend van fotografie tot werken op papier en sculpturen, ontvouwen zich levendige dialogen en confrontaties. De ene kunstenaar kan de etherische schoonheid van het water vastleggen door middel van fotografie, terwijl een ander de aantrekkingskracht van de zee kan overbrengen door geschreven proza (zoals geïllustreerd door David Horvitz). Elke kunstenaar benadert zijn werk vanuit zijn eigen zintuiglijke, esthetische, poëtische of politieke perspectief, waardoor we worden meegenomen in de betoverende wereld van de zee, terwijl we worden aangespoord tot reflectie over haar rol en relatie tot de mensheid. 

"Het thema van de zeeën, onze zee, zo prachtig uitgedrukt in de titel, en water in bredere zin, ligt me zeer nauw aan het hart. Het besef hoe afhankelijk we ervan zijn, en toch zien hoe we de oceanen, zeeën en waterwegen alleen beschouwen als ons speelterrein en veld van exploitatie, maakt een mens opstandig en verdrietig. Zonder een dringende ommekeer in onze acties en ons denken zal onze blauwe planeet een onbewoonbare plaats worden: klimatologisch, qua biodiversiteit, en vanwege toekomstige oorlogen over water. Notre mer, notre vie." — Arpaïs Du Bois 

Ga met ons mee op deze artistieke reis, waarbij we de diepten van de mysteriën van de zee verkennen en de harde realiteiten van haar macht confronteren.

Locatie
Gallery FIFTY ONE
Zirkstraat 20
2000 Antwerpen
Google Maps

Tijd
16.05.2024 – 13.07.2024

Categorie
Tentoonstelling

Organisator
Gallery FIFTY ONE

Prijs
€0 Basistarief