Dit evenement is voorbij.

03.09.2020 – 24.06.2021

Cursus: Natuurgids Landschap De Liereman (Oud-Turnhout)

Door de huidige coronamaatregelen wordt het aantal deelnemers aan deze cursus beperkt. Indien de maatregelen versoepeld worden, zal het inschrijvingsaantal aangepast worden wanneer de zaalcapaciteit dit toelaat

Als de maatregelen opnieuw verscherpt zouden worden, kijken we naar alternatieven zoals online lessen of binnenlessen wijzigen naar excursies. 

Meer info over de richtlijnen die we momenteel hanteren vind je op www.natuurpunt.be/corona  


LEER BIJ, BELEEF DE NATUUR EN INSPIREER!

De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. 

INHOUD

In de cursus Natuurgids werk je rond een brede waaier aan thema’s. Je ontdekt hoe dieren, planten en landschappen samenleven en je krijgt een stevige basis rond ecologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en groepen gidst. Daarnaast ga je regelmatig op excursie met ervaren gidsen. Deze cursus wordt dus best gezien als een onderdompeling in de verschillende thema’s, een kennismaking met de verschillende biotopen die Landschap de Liereman rijk is, en als inwerking in het lokale Natuurpuntweefsel.

De cursus bestaat uit 30 activiteiten, waarvan ongeveer de helft natuurexcursies zijn. De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Na je eindopdracht ontvang je het getuigschrift van Natuurgids. Met dit getuigschrift kan je later een gidsenbadge van Natuurpunt CVN behalen, na het aantonen van praktijkervaring en gespecialiseerde didactische of inhoudelijke bijscholing. Meer informatie hierover ontvang je tijdens de cursus.

De cursus Natuurgids is intensief en vereist een zeker niveau van engagement, maar je wordt beloond met een verrijkende nieuwe hobby en kennis voor het leven. De cursus natuurgids is de vonk die het vuur voorgoed in gang steekt.

In Landschap de Liereman komen bijna alle Kempense biotopen voor. De cursus is dus zeker ook nuttig voor mensen die elders in de Kempen aan de slag willen als gids.

PRAKTISCH

Zowel de theorie- als de praktijklessen vinden plaats op donderdagvoormiddag van 09u00 tot 12u00. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen. De eerste bijeenkomst is op 3 september 2020 en de afronding is op 24 juni 2021

Kort voor de start van de cursus ontvang je het gedetailleerde programma via mail.

INSCHRIJVEN

Inschrijven doe je via het formulier onderaan. Na je inschrijving ontvang je een bevestiging via e-mail (controleer zeker je spamfolder).

Het inschrijfgeld bedraagt € 240. Ben je lid van Natuurpunt? Dan krijg je korting en betaal je € 216. Dit kan je aanvinken in het inschrijfformulier onderaan deze pagina. Als je bij aanvang van de cursus 25 jaar of jonger bent, betaal je slechts € 180. Je betaalt veilig op onze website met je kaart of via overschrijving.

SAMENWERKINGSPARTNERS

Natuurpunt CVN organiseert deze cursus in samenwerking met Bezoekerscentrum Landschap De Liereman en Natuurpunt De Wulp. 

OVER DE CURSUS

De cursus Natuurgids bestaat al meer dan 50 jaar. Natuurgidsen zijn in alle takken van de natuurbehouds- en milieubeweging actief. Daarnaast doen ook overheden en organisaties steeds meer beroep op gespecialiseerde natuurgidsen. De cursus Natuurgids is bovendien erkend als specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.

Natuurpunt CVN is de grootste gespecialiseerde vormingsinstelling in Vlaanderen. Het organiseert cursussen voor een breed publiek rond natuur, milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hiervoor werkt het centrum nauw samen met vrijwilligers, lokale groepen en een open netwerk van samenwerkingspartners.

Locatie
Bezoekerscentrum Landschap De Liereman
Schuurhovenberg 43
2360 Oud-Turnhout
Google Maps

Tijd
03.09.2020 – 24.06.2021

Categorie
Cursus of workshop

Organisator
Natuurpunt CVN

Prijs
Ledenprijs: € 216