Deadline: 31.12.2022 23:59

De Gedichtenwedstrijd 2023

Organisatie: Prijs De Poëzie

* Wat is de Gedichtenwedstrijd?
De Gedichtenwedstrijd bekroont het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar en staat open voor zowel professionele dichters als amateurs.

* Anonieme beoordeling
Het beoordelen van poëzie is een subjectieve zaak, ondanks de onafhankelijkheid en deskundigheid van onze jury. Het selectieproces is echter eerlijk en onbevooroordeeld, omdat de gedichten anoniem worden beoordeeld. De gedichten worden willekeurig aan de leden van de voorjury toegewezen, zodat er sprake is van een onbevooroordeelde verdeling. Ook de hoofdjury krijgt de namen van de dichters niet te zien.

* Prijzen
De winnaar van De Gedichtenwedstrijd ontvangt €5.000, het hoogste geldbedrag voor één gedicht ter wereld. Ook de andere prijzen zijn niet gering: de tweede prijs bedraagt €2.500 en de derde prijs €1.000.

* Erkenning
De wedstrijd biedt meer dan financieel gewin alleen. Wie meedoet aan De Gedichtenwedstrijd maakt kans op brede erkenning, een nieuw publiek of vindt de weg naar een uitgeverij, zoals Dennis Gaens (derde prijs 2009) en Mieke van Zonneveld (hoofdprijs 2014) hebben laten zien.

Wedstrijdbundel
Alle gedichten in de Top 100 worden opgenomen in de wedstrijdbundel. Deze bloemlezing wordt uitgegeven door Poëziecentrum Gent en is vanaf de uitreiking in maart beschikbaar. 

Reglement: prijsdepoezie.poezieclub.nl/de-gedichtenwedstrijd/reglement