Gedichten en foto’s nemen jou mee in de gevoelswereld van mensen in armoede. Wat veraf is komt plots dichtbij. Hoe ervaren zij gemis? Waar halen zijn hun kracht?
Aanvankelijk was materiële hulp in het kader van armoede het centrale thema. Gaandeweg bleek ‘gemis’ de rode draad. Iets waar we allemaal mee geconfronteerd worden. Het werd omgaan met gemis als kracht, zichtbaar gemaakt in woord en beeld.
Deze expo werd gelanceerd op 17 oktober, Werelddag van verzet tegen armoede. Traditiegetrouw wordt deze dag in handen genomen door mensen in armoede. Het ideale moment dus, want deze expo zet mensen in armoede op een krachtige manier in de schijnwerpers.
Mensen met armoede-ervaringen zijn sterke mensen, ze zijn creatief, moedig, hebben doorzettingsvermogen en een gigantische wil om hun kinderen een beter leven te geven.
Aangezien woord en beeld krachtige hulpmiddelen zijn wilden we hiermee aan de slag gaan. Door het traject dat we samen aflegden geloven we nog meer dat solidariteit mét mensen moet gebeuren en niet enkel voor hen. Je kan pas goede hulp bieden als je de mens in zijn situatie kent.
Samen met de vrijwilligers van Sint-Vincentius, de mensen die gebruik maken van de voedselbedeling en de ervaringsdeskundigen kwamen we voor het eerst samen in een workshop poëzie. De gemeenschappelijkheid van te verlangen naar iets wat je op dit moment in je leven mist was er een sterk gegeven, vandaar de naam van onze expo: ‘gemis’.
In de workshop fotografie zochten we naar een beeld bij de woorden die we gevonden hadden. Ook het zoeken naar het ‘perfecte’ of ‘net niet zo perfecte’ beeld bracht ons dichter bij elkaar. Dit zorgde voor een vorm van evenwaardigheid. We vergeten soms dat mensen in armoede in de eerste plaats mensen zijn, los van hun armoede-achtergrond. Geen sprake meer van ‘wij-zij’. Dat willen we versterken in deze expo.
Stadhuis Beringen.
De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingsuren van het Stadhuis.