Foto: Cultuurdienst Sint-Martens-Latem

06.03.2020

Sint-Martens-Latem schrijft zesde editie uit van de prestigieuze Karel van de Woestijneprijs voor poëzie

Word jij de volgende winnaar van de Karel van de Woestijneprijs voor poëzie? Gerrit Kouwenaar, Leonard Nolens, Charles Ducal, Hans Tentije en Liesbeth Lagemaat gingen je al voor! De uitreiking gaat door op 12 september 2020 om 17u30 in het gemeentehuis van Sint-Martens-Latem, Dorp 1, Sint-Martens-Latem. Bij die gelegenheid wordt ook de jeugdprijs voor poëzie uitgereikt.

De prijs werd genoemd naar de Karel Van de Woestijne die in Sint-Martens-Latem  woonde van 1900-1906. In het Leiedorp publiceerde hij in 1903 de befaamde dichtbundel ‘Het Vaderhuis’. Ondertussen werd de prijs van 3000 euro vijfmaal uitgereikt.

De poëzieprijs is voor het eerst toegekend in maart 2004. De winnaar van de eerste editie was er één van formaat, namelijk Gerrit Kouwenaar met Totaal witte kamer. Deze bundel werd ook elders diverse malen bekroond. In de lente van 2007 mocht Leonard Nolens 'de kroon van Karel' overnemen, met de dichtbundel Een dichter in AntwerpenCharles Ducal won in 2010 met zijn dichtbundel Toegedekt met een liedje. Voor de editie 2013 werd de poëzieprijs toegekend aan Hans Tentije met zijn bundel Gissingen, gebeurtenissenLiesbeth Lagemaat kaapte in 2017 zowel de Publieksprijs als de prijs van de jury weg met haar bundel Nachtopera.

Voor de Karel van de Woestijneprijs voor poëzie komt in aanmerking: elke oorspronkelijke, Nederlandstalige bundel van minimum 20 gedichten, ongeacht de nationaliteit van de dichter. De bundel is aanvaard voor publicatie of werd gepubliceerd in de 3 jaren voorafgaand aan het jaar van uitreiking (2017, 2018, 2019). Bundels kunnen ingezonden worden tot uiterlijk 15 april 2020. Inzendingen moeten aangetekend of tegen ontvangstbewijs worden gestuurd t.a.v. de Cultuurdienst, Dorp 1, 9830 Sint-Martens-Latem. De bundels worden in vijfvoud opgestuurd.

De 5 genomineerden krijgen de kans om één gedicht uit de geselecteerde bundel te laten meedingen naar de Publieksprijs. Deze prijs voorziet in een oorkonde zonder geldprijs. Het publiek zal hiervoor via de gemeentelijke website kunnen stemmen tussen 31 juli en 31 augustus 2020.

Meer informatie en het reglement voor de prijs vind je terug op de website van de gemeente Sint-Martens-Latem

Tags: Literaire prijzen