Foto: Stephan Vanfleteren

03.04.2020

Aanstekelijke hoop: de lockdown van ... Dimitri Casteleyn

[...]
Ik ben besmet met poëzie.
Onder mijn vingers broeit een lichte koorts,
waarmee ik je graag aan wil steken,
zo, met liefkozende lippen.

uit 'Een aanstekelijke hoop' - Carl Norac, 2e gedicht Dichter des Vaderlands
Vertaling: Katelijne De Vuyst

De Corona-crisis stelt ons als maatschappij en als individu voor grote uitdagingen: Hoe organiseer ik mijn thuiswerk? Wat als ik economisch werkloos word? Hoe zorg ik voor een zinvolle tijdsbesteding voor mijn kinderen? Wat met vrienden en familieleden, ...

Ook dichters zijn mensen wier leven in een nieuwe realiteit is terecht gekomen. Wij vroegen een aantal van hen hoe zij dit alles ervaren. Aanstekelijke hoop wordt een serie met elke werkdag een aflevering. Een kort gesprek over de al dan niet poëtische werkelijkheid van vandaag.

Vandaag is het de beurt aan Dimitri Casteleyn. Dimitri Casteleyn debuteerde in 2005 als dichter met de bundel Omgekeerd (Poëziecentrum). In 2017 volgde de bundel Vanwaar kom je beeld. Hij is ook een succesvol proza-auteur met o.a. de verhalenbundel Een mooie verrassing (2009) en de romans De Verjaardag (2013) en Witte Warmte (2016). In 2019 verscheen zijn recentste roman, Het feest. In totaal werden van zijn boeken meer dan 25.000 exemplaren verkocht, in vier verschillende talen.

P-C: Als je naast schrijven nog andere (beroeps)activiteiten hebt, dan moet je die wellicht nu reorganiseren. Welke impact heeft de huidige situatie op jouw werk?

DC: Wij hebben 10 jaar geleden onze zolder thuis uitgebreid met een schrijfkamer (en een groot raam). Daar breng ik in principe vier à vijf uur per dag door. Momenteel zit ik in een creatieve fase en ben ik een zestal ideeën aan het uitwerken om dan over enkele weken dat project uit te kiezen waar ik de volgende tijd wil aan schrijven.

P-C: Heb je nu meer tijd om te schrijven?

DC: Doordat onze drie kinderen (19, 22 en 24) plots ook volledig thuis zijn, doen we veel dingen samen en is er even minder schrijftijd, maar het samenzijn als gezin ervaar ik ook als heel prettig. Ik zou normaal gezien vorige week naar mijn uitgever in Amsterdam gaan, maar dat is uiteraard uitgesteld sine die.

P-C: Heeft de Corona-crisis jou al geïnspireerd tot een gedicht of denk je dat dat in de toekomst nog het geval zal zijn?

Vorig weekend schreef ik het gedicht ‘Wanneer je uittreedt’. Je vindt het op mijn Facebook van waaruit het al meer dan 40 keer gedeeld werd. Ook de VRT pikte het inmiddels op samen met andere Corona-gedichten.

Wanneer jij uittreedt

Wanneer jij uittreedt
zullen de klokken luiden
komen we op straat en
zullen we mekaar 
omhelzen en knuffelen 
als nooit tevoren

Wanneer jij uittreedt
zullen we mekaar bewonderen 
voor zoveel veerkracht
zoveel doorzetting
zoveel solidariteit

Wanneer jij uittreedt
is jouw bezette oorlog 
geschiedenis, ben jij
geïsoleerd en wij niet meer

Wanneer jij uittreedt
gaan we ons milieu 
omarmen

Wanneer jij uittreedt
zullen we woorden tekort komen

Wanneer jij uittreedt

P-C: Welke dichtbundel mag er mee in Corona-quarantaine?

DC: Het verzameld poëzie-werk van Hugo Claus blijft een topper.

Tags: Interview, Lockdown-serie