26.06.2020

Jens Meijen wint de C.Buddingh'-Prijs 2020 met 'Xenomorf'

Poetry International kent de C. Buddingh’-prijs 2020 toe aan de Vlaamse dichter Jens Meijen, voor zijn frisse en originele poëziedebuut Xenomorf, een uitgave van De Bezige Bij.

'De blik van Meijen is in tegenstelling tot die van veel andere inzenders voor de C. Buddingh’-prijs 2020 niet naar binnen gericht, maar naar buiten gekeerd. Met lede ogen beziet de dichter hoe het klimaat naar de klote gaat, idealen onoprecht zijn, vooruitgang soms ook achteruitgang is en het maatschappelijk debat wordt gedomineerd door woede,' aldus de jury. Anders dan andere jaren vond de ontknoping van de C. Buddingh'-prijs vandaag online plaats. Met een animatievideo gemaakt door Mirjam Debets werd Jens Meijen tot winnaar uitgeroepen. Ook Jérôme Gommers, Iduna Paalman en Laurine Verweijen maakten met hun debuut kans op de prijs. De jury bestond uit Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens.

Voor de 33ste editie van de C. Buddingh'-prijs werd het recordaantal van dertig poëziedebuten ingezonden, drie meer dan in 2019. De jury roemde de hoge kwaliteit van bundels, afkomstig van met name kleine uitgeverijen, maar gaf aan er wel op te hopen dat de volgende lichting debuterende dichters meer diversiteit zal kennen. Die was dit jaar vooral wit, jong en vrouw. Thematisch gezien voerden de ‘dertigerdilemma’s’ de boventoon: Wel of niet samenwonen? Kinderen? De jury werd echter vooral gegrepen door bundels met een onderscheidende stijl en thematiek die het particuliere ontstijgt: taal die zingt, over valse geruststelling en doodsangst, bewuste kinderloosheid en het klimaat

Tags: Literaire prijzen