23.02.2022

‘Rederijker’ Stijn De Paepe (42) overleden

Het grote publiek ontdekte Stijn De Paepe pas tijdens de corona-crisis toen hij met het gedicht ‘Wat helpt’ de gevoelens en frustraties van heel wat landgenoten treffend wist te verwoorden. Het gedicht was geen klaagzang, maar was een boodschap van hoop.

Stijn De Paepe was sinds 2016 actief als gelegenheidsdichter in de krant De Morgen, waar hij elke dag de actualiteit becommentarieerde in een ‘Dagvers’. Collega-journalist Joel De Ceulaer bedacht hem daarom met de geuzennaam “de laatste rederijker”. De Paepe was best trots op die titel. "Zij waren ook hard bezig met de actualiteit en streng voor de macht. Ze gaven ook kritiek op de zeden van de tijd. En: ze konden virtuoos rijmen, wat ik belangrijk vind", zei hij onlangs nog in een interview met de krant.

Een grote schare volgers lazen zijn dichterlijke exploten op sociale media en meer bepaald op Twitter, waar hij erg populair was. Gedichten van Stijn De Paepe verschenen ook in boekvorm. In 2018 verscheen een eerste bundeling van zijn gedichten uit De Morgen in Vers gezocht, in 2019 verscheen Belgische Balladen en in 2020 verzamelde hij 150 gedichten voor kinderen in Het lijkt wel een feestje.

Eind vorig jaar maakte De Paepe via een gedicht bekend dat hij ongeneeslijk ziek was. "Ga weg, gezwinde grijsaard. Met je kanker", schreef hij, maar het bijschrift was duidelijk: "Het gaat niet meer weg".In het Radio 1-programma Touché vertelde hij op een heel open en rustige manier over zijn ziekte.

Stijn De Paepe overleed aan de gevolgen van kanker

Tags: Overlijden