29.02.2024

8 maart 2024: Poëziecentrum geeft vrouwelijke dichters een plaats op Wikipedia!

Op Internationale Vrouwendag, 8 maart, organiseert het Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge in samenwerking met Meemoo op verschillende plaatsen in Vlaanderen een Wikipedia-schrijfsessie. Een noodzaak, want vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in biografische databanken en catalogi.

De Wikipedia-schrijfdag maakt deel uit van het project ‘Vrouwen van papier’ van het Gezelleaarchief en inspireert ook andere erfgoedorganisaties in Antwerpen, Gent, Leuven en Brugge om Wikipedia-artikels te publiceren over de vrouwen in hun collecties.

Priester-dichter en taalfanaat Guido Gezelle correspondeerde met meer dan duizend verschillende mensen. Van zijn mannelijke correspondenten doen veel namen meteen een belletje rinkelen: Hugo Verriest, Eugeen Van Oye, enz. Maar de vrouwen? Die bleven in de schaduw van de geschiedenis.

Het project ‘Vrouwen van papier’ zal daar verandering in brengen. Via een online brieveneditie, een expo, een vrouwenblad en een podcast van AudioCollectief SCHIK in het najaar van 2024 kan je kennismaken met de baronessen, burgerdames, dienstmeisjes, religieuzen, zakenvrouwen, fabrieksmeisjes, Engelse vrouwen en inwijkelingen, biechtelingen en familieleden die brieven schreven naar Gezelle.

Poëziecentrum is actief betrokken bij het project ‘Vrouwen van papier’ en bereidt samen met het Gezellearchief een glossy voor waaraan tal van vrouwelijke dichters meewerken. Het was daarom vanzelfsprekend dat Poëziecentrum ook zou deelnemen aan de Wikipedia-schrijfsessie op 8 maart. Een medewerker van het documentatiecentrum zal een aantal lemma’s over vrouwelijke dichters schrijven, die tot nu toe nog niet vertegenwoordigd zijn op Wikipedia.

Tags: Evenementen