Foto: Arlette Walgraef

Basisinfo

Echte naam: Rony Pauwels
Belangrijkste pseudoniem: Claude van de Berge

* Assenede, België, 30.04.1945

Claude van de Berge is dichter en prozaschrijver. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Gent Dramaturgie, afdeling Voordrachtkunst. Hij was leraar Voordrachtkunst, Fonetica en Literatuur, aanvankelijk aan de Stedelijke Academie van Aalst, daarna aan de Academie voor Muziek en Woord in Eeklo.

Claude van de Berge debuteerde als romanschrijver met De ontmoetingen in 1968, maar legt zich sinds eind jaren '80 volledig toe op poëzie.

Hij verblijft geregeld in Scandinavië, vooral in Zweden, Finland, IJsland en Groenland, waarvan literatuur en landschap een van zijn belangrijkste inspiratiebron werden. Hij vindt ook inspiratie in Zenboeddhistische, Indiaanse en Inuïtculturen.

In verschillende van zijn dichtbundels staan foto's van zijn echtgenote, Arlette Walgraef. In Gebed tot de leegte (2021) staan er voor het eerst tekeningen van de auteur.

Zijn werk werd meermaals bekroond, onder meer met de Dirk Martensprijs en de Prijs van de Vlaamse Provincies. Hij schreef ook gedichtencycli bij kunsmappen van Robert Wuyttack en Luc Claus. Ook bij Spoorloos Spitsbergen van Paul de Roy verschenen teksten van zijn hand.

Componisten Julien Mestdagh, Lucas De Lil en David De Geest zetten een aantal gedichten op muziek. VRT maakte een filmportret, Schrijven naar de stilte (regisseur: Fred Brossé).

Bekroningen & nominaties

  • Prijs van de Vlaamse provincies, 1982, Het bewegen van het hoge gras op de top van de heuvel
  • Dr. Antoon de Pesseroey-prijs, 1981, Emergentie
  • Eugène Baie prijs, 1976
  • Dirk Martensprijs, 1975, Het licht op de stenen
  • Scriptores catholici, 1973, Stemmen

Laatste aanpassing: meer dan 3 jaar geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.