Filigraan

Steven Van Der Heyden

2023, Uitgeverij P

In deze diepgaande, filigraanachtig opgebouwde bundel komen een aantal thema’s aan de orde, die als gouddraden met en in elkaar vervlochten zijn. Zo vormen de kwetsbaarheid en de fragmentering van het individu, de onmogelijkheid om de Ander werkelijk te ontmoeten, de vervreemding en de zelfvervreemding van het individu, de onontkoombaarheid van het verleden steeds terugkerende thema’s. 

Antoon Van den Braembussche-filosoof en dichter

57 pagina's

Tot ze koud is

Luc C. Martens, Steven Van Der Heyden

2020, Uitgeverij P

[FLAPTEKST] Dit zegt Prof Yves T'Sjoen over 'Tot ze koud'

Luc C. Martens en Steven van der Heyden hebben met Tot ze koud is een beklemmende bundel gecomponeerd. Het duet of dus het samenklinken, ook het detoneren, van twee stemmen volgt een weg die van begeerte naar ontluistering leidt. De vrouwengestalten zijn met zin voor detail in taal gevormd, met opvallend veel aandacht voor het zintuiglijke. Er heeft geleidelijk een verschuiving plaats, een teloorgang, tot alleen nog de koude overblijft. Zorgvuldig is dit narratief gecomponeerd, met zin voor ritme, beeld en structuur. Ik kan u allen de lectuur aanbevelen.

en dit zegt dichteres Delphine Lecompte

Er is iets wonderlijks aan de hand met deze bundel: de sensuele muzikale gedichten van Luc C. Martens vloeien moeiteloos over in de spirituele sinistere gedichten van Steven Van Der Heyden. Steven is de donkere versie van Luc.

Of Luc is de frivolere versie van Steven. Maar lees je de gedichten door elkaar dan werken ze ook. De beelden zijn sterk en grillig, de taal is spannend en gespeend van alle clichés. Twee beloftevolle dichters hebben een opmerkelijke, originele, ijzersterke bundel in elkaar gebokst. Kudos to both, om het op zijn West-Vlaams te zeggen!

56 pagina's

Breath. Een ontmoeting tussen woord en beeld

Steven Van Der Heyden, Katrin Dekoninck

2017, Stichting Kunstboek

[FLAPTEKST] Katrin Dekoninck is een allround kunstenares die de mens in al zijn eerlijkheid en eenzaamheid weergeeft. Op een indringende manier beroert ze de toeschouwer in verschillende disciplines. Hoewel de nadruk in die boek ligt op haar levensgrote sculpturen in klei is zij ook vaardig in tekenen, schilderen en handgemaakte animaties. Haar technische sterkte zorgt er voor dat haar beelden ademen. Sereen en met eenvoud geeft ze gestalte aan de zoekende mens, waarbij thema’s als identiteit en verglijdende tijd onlosmakelijk verbonden worden met de poëzie van Steven Van Der Heyden. Hij tracht met woorden de deur op een kier te zetten op weg naar dialoog en verankering. Zijn gedichten schreef hij in interactie met de beelden van Katrin. Ze vormen zijn inspiratiebron. Samen zorgen ze voor een ontmoeting in woord en beeld. Het relaas van deze boeiende ontmoeting werd sfeervol in beeld gebracht door fotograaf Stef De Belder. 

96 pagina's

Klein geluk

Steven Van Der Heyden

2014, Nederlandse Auteurs Uitgeverij

[FLAPTEKST]Dichten is voor Steven een filosofisch mijmeringsmoment, even uitrusten op gedachten. Een onthaasting uit de maalstroom der alledaagsheid: een bewust doorleven en dingen niet als vanzelfsprekend nemen. Een niet zo toevallige lotswending bracht hem in aanraking met schilderen en keramiek. Enkele jaren later is zijn voorliefde voor ontwerpen van unieke glaswerken ontstaan. Deze dicht- en kunstbundel -volledig in kleur en in hardcoveruitvoering- is een bijzondere kruisbestuiving van schilderkunst, uitvoeringen van glas en keramiek en poëzie, kortom "klein geluk".

79 pagina's

Laatste aanpassing: 2 maanden geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.