Basisinfo

Echte naam: Mustafa Kör

* Konya, Turkije, 28.06.1976

Mustafa Kör (1976) is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Turkije en groeide op in Opgrimbië (Limburg). In 1998 liep hij een rugbreuk op als gevolg van een auto-ongeval, waardoor hij in een rolstoel terecht kwam. Zijn handicap gooide zijn hele leven overhoop en zorgde ervoor dat hij ging schrijven. Mustafa Kör is onder meer bekend van zijn roman De lammeren, voor het eerst gepubliceerd in 2007 en in 2017 in herwerkte editie uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag. In 2008 was hij een jaar lang stadsdichter van Genk.

Met zijn verhaal ‘Uitverkorene’ sleepte hij de eerste prijs voor proza in de Nederlandse El Hizjra-verhalenwedstrijd in de wacht. Daarnaast ontving hij ook de tweejaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen en de Groene Waterman publieksprijs. Zijn Poëziedebuut Ben jij liefde dat verscheen in mei 2016 kreeg lovende recensies en werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2017.

Sinds 2018 maakt Mustafa Kör deel uit van Versopolis, een Europees poëzieplatform dat opkomend Europees poëzietalent promoot.

Na een project als Dichter in Residentie op een technische school publiceerde hij in 2019 de dichtbundel Poëziejongens.

Mustafa Kör is peter van Het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen, dat leesbijeenkomsten organiseert voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur, onder meer gevangenen, mensen met psychische problemen en mensen in armoede.

 

Bekroningen & nominaties

  • Genomineerd voor Poëziedebuutprijs Aan Zee, 2017, Ben jij liefde
  • De Groene Waterman publieksprijs, 2008, De lammeren
  • El Hizjra-verhalenwedstrijd: eerste prijs proza, 1800, Uitverkorene

Andere activiteiten

  • Dichter des Vaderlands (2022–2023)
  • Versopolis-dichter (2018–…)
  • Stadsdichter Genk (2008–2008)

Laatste aanpassing: 4 maanden geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.