Foto: Boek.be & GfK

30.01.2019

Poëzieverkoop in Vlaanderen in de lift in 2018

Aan de vooravond van Gedichtendag blijkt uit de cijfers van Boek.be en GfK dat de poëzieverkoop in Vlaanderen in 2018 duidelijk in de lift zat. De omzet van poëzie steeg maar liefst met 16,6% t.o.v. 2017.

Opvallend is vooral dat Engelstalige poëzie fors groeit, met zo'n +27%. Dat succes is vooral te verklaren door het werk van de Candese Rupi Kaur. Haar Milk & Honey en The Sun & her Flowers voerden consequent de bestsellerlijsten van poëzie aan in 2018.

Ook de Nederlandse vertalingen van de besteller bundels van Rupi Kaur, uitgegeven bij Orlando,  deden het erg goed in 2018. De oorspronkelijke versie van beide bundels én de respectievelijke vertalingen bezetten samen de eerste vier plaatsen in de poëzieverkoopscijfers van 2018.

De top 10 wordt vervolledigd door Stefan Hertmans (Onder een koperen hemel), Amanda Lovelace (The Princess Saves Herself in This One), Lars van der Werf (De dagen die ik liefheb), Bart Moeyaert (Verzamel de liefde) en Hugo Claus (Nieuwe tekeningen)

Buiten het fenomeen Rupi Kaur waren ook kinderboeken met poëzie erg populair afgelopen jaar: dat genre steeg met 9,3% in omzet.

Ondanks de stijgende cijfers moeten we toch vast stellen dat poëzie nog altijd minder dan 1% van alle verkochte boeken in Vlaanderen uitmaakt.

 

 

Tags: Cijfers