Foto: Emile Verhaeren Museum

21.09.2020

Tentoonstelling: Oeverloos. Hommage aan Emile Verhaeren - gesprek met conservator Rik Hemmerijckx

Vorige week opende in het Verhaerenmuseum in Sint-Amands een nieuwe tentoonstelling : Oeverloos. Hommage aan Emile Verhaeren, een tentoonstelling waarbij het geometrisch, abstracte werk van Guy Leclercq in dialoog gaat met de uitgepuurde poëzie van Roland Jooris. Poëzie-Centraal had een gesprek met conservator van het museum en samensteller van deze tentoonstelling, Rik Hemmerijckx.

P-C: Wat is de link tussen het werk van dichter Roland Jooris en beeldend kunstenaar Guy Leclercq?

RH: Guy Leclercq en Roland Jooris kennen mekaar al vele jaren. Het zijn echt goede vrienden - ze zien mekaar wekelijks op hun vaste pleisterplaats in Gent. Ze hebben ook verschillende gemeenschappelijke vrienden gehad (Raoul De Keyser, Roger Raveel, Dan Van Severen, Noël Drieghe...) en de artistieke wegen van Guy en Roland hebben zich al die jaren ook verschillende keren gekruist, vooral dan via boekprojecten. De meest markante van deze samenwerkingen is waarschijnlijk de bundel Tegenover (2015), die volgens mij kan gezien worden als een hoogtepunt van poëzie en abstracte kunst. Doorheen de bundel vloeien de poëzie van Roland Jooris en de werken van Guy Leclercq voortdurend in mekaar over. De gedichten van Roland Jooris kunnen gelezen worden als een soort commentaar op de beelden van Guy Leclercq, maar de twee zijn volledig gelijkwaardig. De schakel tussen Guy en Roland is steevast de bibliofiele uitgever Octave de Achtste, iemand met een hart voor kunst en poëzie.

P-C: En hoe past Emile Verhaeren in het plaatje?

RH:  Het is Octave die ook de aanzet gegeven heeft tot het project Oeverloos. Hommage aan Emile Verhaeren. Guy en Roland wonen allebei in de buurt van de Schelde en dan is de link met Emile Verhaeren vlug gelegd. Artistiek gezien staan Guy en Roland uiteraard ver verwijderd van de stijl en het artistieke en poëtische idioom van Verhaeren, maar dit maakt de wisselwerking juist heel boeiend en verrassend. 

P-C: Wat krijgen de bezoekers precies te zien in de tentoonstelling? Gaat deze thematentoonstelling ook in dialoog met de vast collectie?

RH: De tentoonstelling presenteert enkele schilderijen van Guy Leclercq, die hij speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt heeft. En daarnaast zijn er ook de verschillende boekprojecten waarbij Roland Jooris en Guy Leclercq samengewerkt hebben. Het is een heel bijzondere tentoonstelling die inderdaad in dialoog gaat met de Verhaeren-collectie van het museum. Zoals Roland Jooris talloze keren heeft samengewerkt met uiteenlopende kunstenaars als Raoul De Keyser, Roger Raveel, Luc Claus... zo is ook Verhaeren die artistieke samenwerking aangegaan. Ik denk dan vooral aan kunstenaars als Théo Van Rysselberghe, Odilon Redon, Fernand Khnopff, Georges Minne, Henri Ramah, enz.

P-C: Werkt het Verhaerenmuseum wel vaker samen met dichters?

RH: In zekere zin is de presentie van Roland Jooris een première. Er waren ooit ideeën om iets te doen met de poëzie van Thierry De Cordier, maar dat idee heeft zich nooit gerealiseerd. Verhaeren hoeft dus niet altijd centraal te staan, maar kan ook een referentiepunt zijn. Maar er is altijd een belangrijk gegeven dat niet mag uit het oog verloren worden: Verhaeren als referentiepunt mag de artistieke vrijheid en de eigenheid van de dichters en kunstenaars niet in de weg staan. De tentoonstelling Oeverloos is daar een heel geslaagd voorbeeld van. Ik hoop dat die samenwerking tussen kunstenaars en dichters op die manier nog verder kan uitgediept worden. 

P-C: Welke dichters en kunstenaars staan er nog op je verlanglijstje voor de komende jaren?

RH: Voor volgend jaar staan er twee tentoonstellingen op het programma: een eerste met de Brusselse fotograaf Jacques Villet en een tweede met de Spaanse kunstenares Lola Lasurt. We zien wel welke nieuwe projecten zich nog zullen aandienen. Ideeën zijn er alleszins genoeg.

P-C: Bedankt voor dit gesprek.

De tentoonstelling loopt tot 29 november en is alle dagen te bezoeken (11-18u), behalve op maandag. Gelieve u vooraf aan te melden.

Praktisch

Periode: 13 september tot 29 november 2020
Locatie: Verhaerenmuseum, Emile Verhaerenstraat 71, B-2890 Sint-Amands
Toegang: € 3 (standaardprijs)
Meer info: Emile Verhaerenmuseum

Tags: Interview, Tentoonstellingen