15.12.2020

Moya De Feyter te gast in Beeldspraak, de podcast van Poëziecentrum

Poëziecentrum lanceert dit najaar een poëziepodcast onder de naam Beeldspraak. In deze maandelijkse reeks praat een kenner/liefhebber met een dichter over zijn/haar nieuwe dichtbundel.

In deze aflevering gaat Stef Craps in gesprek met Moya De Feyter, dichter en frontvrouw van de Klimaatdichters, een groep Vlaamse en Nederlandse dichters, die ecologisch verzet via de poëzie bepleiten. Onlangs verscheen bij uitgeverij Vrijdag de bloemlezing Zwemlessen voor later met een selectie gedichten van de klimaatdichters.

Moya De Feyter debuteerde in 2018 met de bundel Tot iemand eindelijk. Haar tweede bundel Massastrandingen (2019) is een mengvorm van poëzie, proza en dialoog. Moya De Feyter is ook de frontvrouw van de Klimaatdichters.

Stef Craps is hoogleraar in de vakgroep Letterkunde van de Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar en geeft les over de literaire omgang met de klimaatverandering.

U kan de podcast beluisteren via Soundcloud of Spotify.

We plaatsten Moya De Feyter en Stef Craps niet toevallig samen in deze podcast. De kiemen van de beweging van de Klimaatdichters werden immers geplant op 18 maart 2020. Stef Craps zou toen in Vooruit mee een debatavond organiseren over cultuur, kunst en klimaatverandering. Traag Geweld is toen om welbekende redenen niet doorgegaan, maar bij een van de gasten, Moya De Feyter, begon het te broeien. In navolging van het Britse initiatief Poets for the Planet richtte zij de Klimaatdichters op.

Traag Geweld is niet doorgegaan, maar initiatiefnemers Stef Craps en Mahlu Mertens zetten wel een stevig digitaal dossier on line op Collateral.

Tags: Podcasts