Foto: Paul Decloedt

03.02.2021

Joris Denoo eerste stadsdichter van Torhout

Oud-Torhoutenaar en Heulse Kortrijkzaan Joris Denoo wordt de eerste stadsdichter van Torhout, voor de duur van twee jaar. Schrijver Joris Denoo was ook 38 jaar actief als docent Taal & Literatuur in de Lerarenopleiding op hogeschool Vives in zijn geboortestad, waardoor zijn band met Torhout altijd is blijven bestaan.

Hij publiceerde een aantal jaren geleden ook het gesmaakte VERS AAN HUIS, een bundel poëzie geheel aan Torhout gewijd, in een oplage van 4000 exemplaren. In 2004 won hij de Gouden Feniks van Vriendenkring Kunst Houtland. De Vijfjaarlijkse Guido Gezelle Poëzieprijs van de stad Brugge viel hem ooit te beurt, net in het jaar waar hij ook de Poëzieprijs Kortrijk won.

Ondertussen is hij voltijds schrijver, met o.a. de voordrachten ‘Lettergeknetter’ uit eigen werk, workshops creatief schrijven en muzisch taalgebruik en jeugdboekenvoordrachten. 

 

Zeer recent was hij Derde Laureaat van de Rinke Tolman Poëzieprijs in Nederland en laureaat van de wedstrijd ZKV (Zeer Kort Verhaal). Hij exposeerde gedichten op groot formaat t.g.v. Lof der Duurzaamheid in de St. Maartenskerk Kortrijk.

In 2016 werd hij curator voor de Vlaams-Nederlandse jaarlijkse Poëziewedstrijd van A tot Z (Avelgem-Zwevegem) en 2021 is hij dat opnieuw.

Tags: Stadsdichters