Foto: archief auteur

23.08.2021

J.V. Neylen wint de vijfde Poëziedebuutprijs

J.V. Neylen is met haar eerste bundel En niet bij machte (Atlas Contact) de kersverse laureaat van de vijfde Poëziedebuutprijs, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs.

Naast J.V. Neylen selecteerde de jury nog 3 dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2020 (in alfabetische volgorde):
Anna de Bruyckere (Voor permanente bewoning, Cossee), Elly Stolwijk (Liefde de vluchtige holte, In de Knipscheer) en Meity Völke (Aan het licht, De Arbeiderspers).

We zetten de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2021 in de kijker met een professioneel videoportret, geproduceerd door Cameltown. Dat kan je hier bekijken.

 

 

Ook de andere genomineerden stelden zichzelf en hun bundel eerder al voor in korte filmpjes. Bekijk ze hier

De jury over En niet bij machte (Atlas Contact, 2020)

J.V. Neylen (1989, Antwerpen) is de jongste geselecteerde dichter voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2021. Toch valt op hoe doorleefd haar poëzie is: plechtstatig verwoordt ze haar zoektocht naar identiteit en naar de eeuwige balans tussen hoog willen reiken, maar zich teruggetrokken weten naar al wat grond is.
En niet bij machte overtuigde de jury door haar volgehouden kwaliteit, de weerklank van een Vlaamse, poëticale traditie – denk aan Claus, Nolens, Pernath – en door de nauwkeurige, retorisch rijke formulering. Neylen dicht barok, maar steeds intimistisch en doordacht: de beelden die ze oproept, haken in elkaar vast tot ze in het laatste gedicht samenkomen in een sculptuur van motieven.
J.V. Neylen is een belangrijke nieuwe stem in het Nederlandstalige literatuurveld. Ze toont dat er naast het experiment of het pleidooi vandaag nog steeds plaats is voor een nieuwe ent op een klassieke stam.

Het volledige juryverslag lees je hier.

Tags: Literaire prijzen