16.03.2019

Tone Brulin, theaterlegende én dichter, overleden

Tone Brulin overleed op 15 maart 2019 op 92-jarige leeftijd in Maleisië, het geboorteland van zijn vrouw. De carrière van Tone Brulin, pseudoniem van Antoon van den Eynde, speelde zich in de eerste plaats af in het theater. Hij was naast acteur, schrijver en regisseur ook de grondlegger van het interculturele theater in Vlaanderen.

Behalve bij de podiumkunsten was Brulin echter ook actief bij een aantal literaire tijdschriften. Zo was hij samen met onder meer Hugo Claus en Louis Paul Boon een van de oprichters van het literair tijdschrift Tijd & Mens (1948), waarin de Vijftigers zichzelf presenteerden. Met Hugues C. Pernath en Paul Snoek richtte hij later ook nog het tijdschrift Gard Sivik (1952) op.

Behalve zijn bijdragen aan de hierboven vermelde literaire tijdschriften is er ook minstens één zelfstandige poëziepublicatie van Tone Brulin bekend, namelijk het prozagedicht Refuge. Dat prozagedicht werd  in 1949 gedrukt op de persen van de Nationale Hogere School voor Bouw- en Sierkunsten La Cambre in Brussel. Brulin zelf studeerde van 1943 tot 1946 aan La Cambre en kreeg er onder meer les van Herman Teirlinck. Refuge werd gedrukt op 15 exemplaren en werd geïllustreerd met twee lijntekeningen van Herman Denkens, die ook aan La Cambre studeerde en die later ook uitbater werd van het café Gard Sivik aan de Antwerpse Stadswaag, waarnaar het gelijknamige tijdschrift werd genoemd. Refuge werd opgedragen aan zijn eerste echtgenote, Mona, die in die periode ook overleed.

Wie nieuwsgierig is naar deze unieke publicatie, kan terecht in het documentatiecentrum van Poëziecentrum, van maandag t/m vrijdag telkens van 10u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 18u00 en op zaterdag na afspraak.

Tags: Overlijden