Foto: Privé-archief familie De Coninck

30.04.2022

20/05 - 03/06/2022: Vingerafdrukken op het venster. Hommage aan Herman de Coninck

Op 22 mei 1997 overleed dichter en essayist Herman de Coninck plots op straat in Lissabon. Na 25 jaar is er zowel in Antwerpen als in Mechelen een hommage.

Het archief van Herman de Coninck

Herman de Coninck (1944-1997) leerde zijn volk poëzie lezen. Hij was dichter, journalist, criticus, essayist en tijdschriftleider.

Het grootste deel van de literaire nalatenschap van Herman de Coninck (1944–1997) vond al in 1998 onderdak in het Letterenhuis. Er zaten enkele typoscripten in, maar ook brieven – vooral uit de periode 1983-1997 toen De Coninck hoofdredacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift was. Het archief bestond niet alleen uit papier, maar er zaten ook tweehonderd diskettes en oude floppy’s in, met brieven en inzendingen voor het Nieuw Wereldtijdschrift.

Eind 2020 werd dit archief vervolledigd met een belangrijke aanvulling. Deze aanvulling bestond uit manuscripten van zijn gedichten, romanfragmenten en essays, briefwisseling, twee notitieschriftjes uit zijn jonge jaren, foto’s en een vitrinekastje met persoonlijke voorwerpen.

Hulde in Antwerpen

Op het Tramplein in Antwerpen wordt op zondag 15 mei een hommage aan Herman de Coninck gebracht, met poëzie en muziek. Tijdens deze middag wordt een gedenkplaat onthuld door de familie van de auteur.

De feestelijke herdenking wordt gepresenteerd door buurtbewoner en zanger Frank Mercelis. Samen met pianist Antoon Offeciers vertolkt hij eigen nummers, waaronder twee gedichten van De Coninck op muziek. Wijkdichter Ricardo Anemaet en poëziecollectief Dichtatuur zetten het woord centraal en geven een passend eresaluut aan de meester-dichter. De vitrines van de omliggende horecazaken worden de hele maand mei getooid met gedichten van Herman de Coninck.
Praktisch
Datum: Zondag 15 mei 2022 van 14 tot 17 uur
Locatie: Tramplein, 2600 Berchem (Antwerpen)
Toegang: gratis

Hulde in Mechelen

De poëzie van De Coninck wordt ook uitgebreid gevierd in zijn geboortestad Mechelen. Het Paradijs vzw slaat daarvoor de handen in elkaar met Het Predikheren-Bibliotheek, Cultuurcentrum Mechelen en Letterenhuis.

Op zondag 22 mei ontvangt Pat Donnez in het Cultuurcentrum Mechelen bijzondere gasten, waaronder Eva Gerlach, Mark Van Tongele, Jo Govaerts, Piet Piryns en Kristien Hemmerechts. Tegelijk wordt een nieuwe bloemlezing van interviews van Herman de Coninck en Piet Piryns voorgesteld.

Info en tickets

In bibliotheek Het Predikheren staat het programma in het teken van de poëzie van De Coninck en hoe die vandaag jonge mensen inspireert.
De afdeling Woord van het Conservatorium Mechelen brengt sonnetten van Edna St. Vincent Millay, vertaald door Herman de Coninck (20 en 21 mei). Zaterdag 21 mei treedt collectief Dichtatuur op met als speciale gast Dominique De Groen.

In een expo wordt plastisch werk en gedichten van middelbare scholieren getoond, onder meer van leerlingen die creatief aan de slag gingen met gedichten van De Coninck tijdens een workshop met dichteres en beeldend kunstenaar Lies Van Gasse. En je krijgt er ook een aantal originele handschriften en brieven uit het archief van Herman de Coninck te zien.

Info en tickets

Tags: Evenementen