09.05.2022

Alfred Warrinnier overleden (1938 – 2022)

Op 4 april 2022 is dichter, schilder en wiskundige Alfred Warrinnier overleden. Warrinnier was een gepassioneerd wiskundige die onder meer topologie en algebra doceerde aan KULeuven. In 1992 publiceerde hij De wiskunde tussen taal en betekenis, waarin hij op zoek ging naar de relatie tussen deze twee disciplines waarin vorm en betekenis een gelijkaardige rol spelen.

Pas op latere leeftijd waagde hij zich aan creatief literair werk. Wiskunde speelde ook daarin vaak een grote of kleine rol. Zo debuteerde hij in 1988 met Het innerlijke van de cirkel met illustraties van de Russische wiskundige Anatoly Fomenko. Later volgden nog Porismen (1992), Zo dicht bij aanwezigheid (1994), Bijna nabij (1996), Van licht oker en donkere gloed (2000). In 2010 verscheen in eigen beheer nog de bundel Van spijt en respijt.

Alfred Warrinnier was ook actief in het ruimere literaire veld. Zo was hij onder meer lid van de raad van bestuur van het Europees Poëziecentrum “De zevenslapers”, een project van Eugène Van Itterbeek. Hij werkte ook mee aan het tijdschrift van het centrum, Letters, en stond mee in voor de organisatie van het jaarlijkse Europese poëziefestival. Warrinnier was ook betrokken bij WEL, de Leuvense Schrijversacademie. In het tijdschrift van de vereniging publiceerde hij onder meer essays over poëzie en wiskunde, oulipo, Hermann Broch, …

Samen met onder meer Lieve Devijver, Mark Meekers, Johan van Cauwenberg, Guido Cloet en An Wiering richtte hij na het verdwijnen van het Europees Poëziecentrum, het kunstenaars- en schrijverscollectief Mengmettaal op, dat op regelmatige basis lezingen en tentoonstellingen organiseerde en ook een eigen tijdschrift uitgaf. Met de publicatie van de bloemlezing Sluitsteen, waarin ook een gedicht van Warrinnier was opgenomen, hield ook deze vereniging er in 2012 mee op.

Tags: Overlijden