Foto: Céline Delattre en Thomas Gunzig (c) Caroline Lessire

20.05.2022

Tweetalige auteur wint ‘Ik poëzie je graag’-wedstrijd van Flirt Flamand

Mooier kon eigenlijk niet: de tweetalige Céline Delattre wint de poëziewedstrijd van Flirt Flamand. Dat maakten ambassadeurs Lize Spit en Thomas Gunzig bekend op donderdagavond 19 mei tijdens een slotfeest in Passa Porta Bookshop. De 41-jarige Céline is geboren in Doornik, maar volgde de liefde tot in Kortrijk, waar ze nu woont. Ze behaalde met ‘Encre marine’ de driedubbele eerste prijs: een publicatie in Poëziekrant en een overnachting in de residentiestudio van Passa Porta in hartje Brussel, en dat onder een Flirt Flamand-laken met haar eigen gedicht erop geprint.

Flirt Flamand is sinds 2019 het liggend streepje dat onze Nederlandstalige en Franstalige literatuur met elkaar verbindt. Lezers ontdekken auteurs en elkaar aan de andere kant van de taalgrens. In 2022 was poëzie het middel om Belgische lezers en auteurs met elkaar te verbinden. Al twee edities lang moedigen Lize Spit en Thomas Gunzig taalgrens-overschrijdende avonturen aan tussen lezers en auteurs. Dit jaar schreef het tweetalige auteursduo de eerste en de laatste regel voor de grensoverschrijvende poëziewedstrijd ‘Ik Poëzie Je Graag’. Meer dan 700 deelnemers vulden de leegte ertussen met Nederlandse en Franse verzen. Daarbij haalden 481 Nederlandstalige en 234 Franstalige dichters hun pen boven, en bekroonden elkaars gedichten op flirtflamand.be met hartjes.

Op het slotfeest in Passa Porta Bookshop droegen de vijf Nederlandstalige en vijf Franstalige dichters die de shortlist haalden hun werk voor, geflankeerd door Lize Spit en Thomas Gunzig die telkens hun regel citeerden. De selectie werd met zorg gemaakt door Patrick Peeters, beleidsmedewerker poëzie en non-fictie bij Literatuur Vlaanderen, Piet Joostens, literair vertaler, auteur en programmamaker in internationaal literatuurhuis Passa Porta, en Marie Noble, algemeen curator van de Foire du Livre de Bruxelles.

Het winnende gedicht lees je binnenkort in Poëziekrant, maar kan je nu al - samen met de gedichten van de tien genomineerden - bekijken op de website van Flirt Flamand.

Tags: Poëziewedstrijden