Foto: Poëziecentrum

13.06.2022

Jean Marie De Smet overleden (1944 - 2022)

Jean Marie De Smet (27 juni 1944) presenteerde van 1976 tot 1981 het boekenprogramma Boeket op de Belgische nationale televisie en hij werkte ook mee aan het literaire programma Wie schrijft die blijft . Als lector journalistiek was hij verbonden aan verschillende hogescholen.

Hij debuteerde in 1978 met de bundel Vluchtig als de jaren (Colibrant), die door recensenten als neo-romantisch werd omschreven. In 1979 volgde de bibliofiele uitgave Visconti (uitgeverij Ziggurat) met gedichten bij litho’s van Paul Van Rafelghem. De bundel Herfsttijloos (uitgeverij Van Hyfte) verscheen in 1981. In 1988 volgde zijn bundel De mooie leegte in de reeks Bladen voor de Poëzie, uitgegeven door Poëziecentrum. Daarna was er een lange periode van dichterlijke stilte. Pas in 2004 verscheen zijn volgende bundel, Dierbare melancholie (Poëziecentrum), een bundel prozagedichten. In 2010 werkte Jean Marie De Smet samen met fotografe Griet Blomme samen aan het project passages/passanten, dat ook bij Poëziecentrum werd uitgegeven. In 2017 verscheen in eigen beheer de bundel Wolfskwint.

Het dichterlijk stilzwijgen van De Smet in de jaren ’90 was niet absoluut. Onder het pseudoniem Anne de Sainte Foy (naar het stadje Sainte Foy-la-Grande in de Bordeauxstreek) correspondeerde De Smet met Herman de Coninck en verschenen er ook een aantal gedichten in het Nieuw Wereldtijdschrift waarvan De Coninck hoofdredacteur was. De Smet nam hiermee op een subtiele manier wraak voor verschillende geweigerde inzendingen onder zijn eigen naam. Het orgelpunt van de mystificatie kondigde zich aan bij de uitreiking van een kortverhalenwedstrijd georganiseerd door De Morgen en uitgeverij Meulenhoff. De prijsuitreiking werd live uitgezonden op de Belgische televisie in het programma Leuven Centraal. Consternatie alom – niet in het minst bij Herman de Coninck die de jury voorzat – toen bij het afroepen van de winnaar geen dame naar voor kwam, maar wel Jean Marie De Smet.

Behalve poëzie schreef Jean Marie De Smet ook een aantal romans, toneelstukken en een luisterspel. Jean Marie De Smet overleed op 8 juni 2022.

Tags: Overlijden