07.11.2022

Antwerpse stadsdichters nemen ontslag

Na Ruth Lasters die begin september al ontslag nam als Antwerps stadsdichter na een rel over een gedicht dat door het Antwerps stadsbestuur afgewezen werd, nemen nu ook de ander Antwerpse stadsdichters  Yannick Dangre, Lotte Dodion, Lies Van Gasse en het duo Proza-K  (Yves Kibi Puati Nelen en Cleo Klapholz) ontslag.

Er bestond bij de vier al langer onvrede over de manier waarop de Antwerpse Schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud, het stadsdichterschap benaderde. Er werd haar gebrek aan communicatie verweten.  Na het ontslag van Ruth Lasters hebben de overblijvende stadsdichters overlegd met het stadsbestuur “om te kijken of het stadsdichterschap de kritische ruimte kan nemen die het vroeger had”, zegt Lotte Dodion. Wat zijn de krijtlijnen van de vrije meningsuiting, hoe moet het verder? Na twee maand zijn er echter nog altijd geen duidelijke afspraken.

Het schrappen van de projectsubsidies door Stad Antwerpen als bezuinigingsmaatregel en de impact dat dat zou kunnen hebben op het stadsdichterschap en de culturele sector in het algemeen, was voor de overgebleven stadsdichters de druppel die de emmer deed overlopen.

De ontslagnemende stadsdichters traden nog een laatste keer op met hun gedichten en protestbrieven op zondag 6 november op het Antwerpse literatuurfestival Crossing Border.

Het ontslag van de Antwerpse stadsdichters deed de culturele gemoederen hoog oplopen. Meer informatie omtrent het ontslag, vind je ondermeer op de website van VRT.

Tags: Stadsdichters