23.01.2023

Antwerpse stadsdichters gaan door zonder de stad

‘Het stadsdichterschap is voorbij. Dood en begraven’, zei Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) in november 2022. In september 2022 stapte Ruth Lasters op als stadsdichter nadat het gedicht 'Losgeld' dat ze samen met haar leerlingen schreef, door de stad geweigerd werd.

De overige vier stadsdichters gingen het gesprek aan met de schepen, maar na twee maand van dovemansgesprekken, zagen zij geen andere mogelijkheid om zich ook terug te trekken.

De teleurstelling was groot bij vele mensen en organisaties, niet in het minst bij (oud-)stadsdichters van Antwerpen, die onder leiding van Stijn Vranken op zoek gingen naar en doorstart.

Vandaag is het dan zover. Vier van de vijf dichters die vorig jaar aangesteld werden in de poule van stadsdichters (Ruth Lasters, Lies Van Gasse, Proza-K en Lotte Dodion. Alleen Yannick Dangre laat verstek gaan) herlanceren het stadsdichterschap, maar dan als "burgerbeweging". Zonder steun van de stad dus, maar wel met financiële en ­logistieke steun van Antwerpse culturele en middenveldorganisaties zoals Rataplan, Behoud de ­Begeerte, Roma, De Studio, Vonk & Zonen, Creatief Schrijven en Avansa.

Voor meer informatie over de Antwerpse "stadsdichters" kan je voortaan terecht op de website https://www.stadsdichters.be/nl

Tags: Stadsdichters