Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao
Tijdens het feestelijke slot van het Passa Porta Festival op zondag 30 maart 2025 werd een belangrijke verandering aangekondigd: het ambt van Dichter des Vaderlands krijgt een nieuwe naam en uitstraling. Voortaan spreken we van Dichteres van België, een titel die de diversiteit en inclusiviteit binnen de poëziewereld benadrukt. Tegelijk werd bekendgemaakt dat Ruth Lasters in maart 2026 de huidige dichteres, Lisette Lombé, zal opvolgen.
Een nieuwe naam voor een inclusiever ambt
Met de aankondiging van de nieuwe dichteres werd ook een naamsverandering van het ambt bekendgemaakt. Voortaan heet het Dichteres van België (Poètesse de Belgique / Dichter*in von Belgien), een titel die meer inclusiviteit en diversiteit uitstraalt. Deze naamswijziging is geïnspireerd door een gelijkaardige evolutie in Nederland en benadrukt de veelzijdigheid van identiteiten en genders binnen de hedendaagse maatschappij. Bovendien wordt hiermee afstand genomen van mogelijke nationalistische connotaties die de oorspronkelijke titel opriep.
Een traditie van geëngageerde poëzie
Sinds 2014 wordt de titel om de twee jaar toegekend aan een dichter*es die via poëzie reflecteert op zowel actuele als historische thema’s. Ruth Lasters treedt in de voetsporen van Charles Ducal, Laurence Vielle, Els Moors, Carl Norac, Mustafa Kör en Lisette Lombé. Tot haar officiële aanstelling in maart 2026 zal Lombé haar opvolger begeleiden in haar projecten en samen met haar optreden op festivals en literaire evenementen in de drie taalgebieden van België.
Ruth Lasters: een geëngageerde stem
Ruth Lasters werd door een onafhankelijke jury geselecteerd vanwege haar krachtige, gelaagde en talige poëzie. Ze heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en bewees als voormalig stadsdichter van Antwerpen dat poëzie maatschappelijke impact kan hebben. Daarnaast heeft ze via Radio 1 al geëngageerde actualiteitsgedichten gebracht.
Naast dichteres is Lasters lerares, wat haar een scherpe en onafhankelijke blik op het onderwijs geeft, met bijzondere aandacht voor kwetsbare leerlingen. Haar beheersing van het Frans opent de deur naar een breder publiek in Franstalig België. Met haar sterke internationale netwerk en indrukwekkende podiumprésence weet ze haar poëzie met meeslepende oraliteit over te brengen.
Met deze benoeming en naamswijziging zet het ambt een belangrijke stap naar een meer inclusieve en diverse toekomst voor de poëzie in België.