Foto: (c)Joris Herregods

23.03.2023

Mark van Tongele overleden (1956 - 2023)

Zopas bereikte ons het bericht dat Mark van Tongele (Mechelen, 1956) vanmorgen vroeg onverwacht overleden is in zijn woonplaats. Hij is zesenzestig jaar geworden.

Met het overlijden van Van Tongele verliest de Nederlandstalige literatuur een ware taalvirtuoos die zich na zijn studie geneeskunde en een dramatisch ongeval volledig aan de poëzie wijdde. In een persmededeling omschreef zijn uitgeverij Atlas Contact zijn werk als volgt: "In zijn gedichten wordt de taal tot het uiterste beproefd en tuimelen beelden over elkaar heen tot een woest geheel. Taalplezier was zijn levenselixer. Het is spectaculaire poëzie met uitroeptekens en men moet een groot dichter zijn om daar geloofwaardig in te zijn."

Mark van Tongele publiceerde veertien bundels, waarvan de meest recente Roeivlucht in 2021. Hij had een nieuwe bundel in voorbereiding met als titel Zonnewater.

Poëziecentrum werkte vaak en graag samen met Mark van Tongele. In 1994 verscheen de bundel Zij Gedichten bij Poëziecentrum en ook in Poëziekrant verschenen geregeld gedichten van zijn hand, vorig jaar nog in het themanummer naar aanleiding van Kunstenfestival Watou.

Hij was ook een graag geziene gast op activiteiten die door Poëziecentrum georganiseerd werden. Zo gaf hij ons in 2017 een inkijk in zijn dichterlijke ziel tijdens een aflevering van Poëzie Rendez-Vous. Fragmenten daaruit kan je nabekijken via onze website Paukeslag. In 2018 schreef hij een gelegenheidsgedicht voor het nieuwjaarskaartje van Poëziecentrum en werkte hij mee aan het project Poesia Divina in het kader van het Festival van Vlaanderen Kempen. In 2021 nam hij samen met heel wat andere dichters deel aan de Startshow van de Poëzieweek.

Meer informatie over Mark van Tongele.

Tags: Overlijden