Foto: (c) Emile Verhaeren Museum

16.05.2023

Emile Verhaeren Museum sluit de deuren in 2030

De Standaard bracht vanochtend 16 mei het nieuws dat het Emile Verhaeren Museum in Sint-Amands in 2030 ophoudt te bestaan in zijn huidige vorm.

Het museum werd in 1955 opgericht door René Gevers, een achterneef van Verhaeren, die een mooie collectie geschriften en objecten rond zijn oudoom had samengebracht.Schepen van Cultuur Ronny ­Tourné (CD&V) geeft aan dat "De formule van een schrijversmuseum blijft lastig om in stand te houden. Het zijn nichemusea, die moeilijk een nieuw publiek aantrekken. In het belevingscentrum zal Verhaeren een plaats krijgen, in een breder kader en met een nieuw elan.".

Het is niet voor het eerst dat financiële moeilijkheden opduiken in de geschiedenis van het museum. In 1982 gaf VVV Klein-Brabant/Scheldeland, die het museum tot dan toe beheerd had, het beheer over aan de Provincie Anwerpen dat eigenaar werd van het pand en de collectie. Met de steun van de provincie kon de collectie opnieuw samengesteld en uitgebouwd worden. Jan Walgrave was de conservator van 1982 tot 1994.

Onder het bestuur van conservator Paul Servaes (1995-2001) verhuisde het museum in 1997 naar een gerenoveerd pand aan de Emile Verhaerenstraat, juist naast het geboortehuis van de dichter.

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de geboorte van Verhaeren werd het museum in 2005 volledig heringericht en kreeg het ook een moderne inrichting, ontworpen door Monique Verelst.

Sinds september 2008 wordt het museum geleid door de huidige conservator Rik Hemmerijckx. Hemmerijckx is ook de drijvende kracht achter de drie jaarlijkse tentoonstellingen in het museum. Precies om het publieksbereik te verhogen wordt de brug geslagen naar beeldende kunst. Tot begin juni loopt er nog een tentoonstelling rond het werk van fotograaf Dirk Braeckman. Vanaf midden juni loopt er een tijdelijke tentoonstelling rond de thematiek van wolken.

Het nieuwe concept van het "belevingscentrum" dat de schepen vooropstelt, is nog niet uitgetekend, maar het zal niet het huidige museummodel overnemen.

Poëziecentrum werkte in het verleden al herhaaldelijk samen met het Emile Verhaerenmuseum.

Emile Verhaeren en het museum doken vorige week ook nog op in de Canon van Vlaanderen, maar dat behoedt het museum blijkbaar niet voor sluiting in 2030.

Tags: Tentoonstellingen