Foto: Cenaclul Republica

07.06.2019

Andy Fierens te gast op het Festivalul Internațional Primăvara Europeană a Poeților in Moldavië

Onlangs was Andy Fierens te gast op het literair festival Festivalul Internațional Primăvara Europeană a Poeților in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Een Vlaamse dichter in Moldavië? Daar wilde Poëzie-Centraal het fijne van weten.

P-C: Hoe komt een Vlaamse dichter in Moldavië terecht? En waar was je dan, in de Roemeense provincie Moldavië of in de onafhankelijke republiek Moldavië?

AF: Vorig jaar ontmoette ik op het Felix Poetry Festival in Antwerpen Moni Stanila en Alexandru Vakulovski, twee dichters uit Moldavië. Moni is ook een van de organisatoren van Festivalul Internațional Primăvara Europeană a Poeților een poëziefestival in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Nadat ze een aantal Roemeense vertalingen van mijn   gedichten had gelezen en op internet een aantal video’s van mijn voordrachten had gezien, heeft ze mij uitgenodigd om in Festivalul Internațional Primăvara Europeană a Poeților op te treden.

P-C: Lees je tijdens het festival voor in het Nederlands of in een andere taal? En worden jouw gedichten dan in vertaling geprojecteerd of zo?

AF: Waar mogelijk lees ik altijd voor in de officiële landstaal. Dat lukt aardig in landen als Duitsland, Frankrijk, Canada of het Verenigd Koninkrijk. Maar Aangezien ik het Roemeens niet machtig ben, las ik deze keer voor in het Nederlands en het Engels. Er waren vertalingen in het Roemeens voorzien, die werden geprojecteerd of voorgelezen door lokale dichters.

P-C: Kan je kort het festival beschrijven? Is het een groot festival? Zijn er nog internationale gasten op het festival? Hoe lang duurt het?

AF: Het festival is een van de grootste uit de regio en vindt plaats op verschillende locaties in Chisinau. Het duurt drie dagen. Het publiek is zeer aandachtig en komt achteraf ook met je praten en vragen stellen. Je krijgt dat indruk dat de poëzie hier echt leeft onder de mensen. Het is een internationaal festival. Dichters die van over de grens kwamen, waren de Franse dichter Yekta, die had ik eerder al aan het werk gezien in Antwerpen, Farid Huseyn (Azerbeidzjan), Linda Maria Baros (Roemenië), Christian W. Schenk (Duitsland), Luba Feldsher (Israël), Mircea Dan Duță (Roemenië) en Evgheni Stepanov (Rusia).

P-C: Is er een levendige poëziescene in Moldavië? Heb je kennis gemaakt met jonge Moldavische dichters?

AF: Jazeker. Ik ben na het festival een paar extra dagen in Moldavië gebleven, zodat ik ook nog kon optreden voor La Republica, een lokale literaire club waar vooral jongeren deel van uitmaken. Ze hadden speciaal voor de gelegenheid nieuw werk van mij vertaald naar het Roemeens. Deze jonge mensen houden zich intensief bezig met kunst en cultuur in alle mogelijke vormen. Ze waren heel enthousiast en open-minded, en het was een plezier om een paar dagen met hen op te trekken en voor hen te mogen optreden.

P-C: Ga je regelmatig de hort op met je poëzie? Heb je nog trips in het vooruitzicht?

AF: Ik heb altijd graag en veel opgetreden en dat zal ik ook blijven doen. Maar nu las ik een pauze van een paar maanden in zodat ik meer tijd heb om te schrijven aan een nieuwe bundel. Na de zomer ga ik opnieuw de hort op met mijn gedichten, maar ook met een nieuwe theatervoorstelling en met De Bronstige Bazooka’s, het koor dat ik een paar jaar geleden samen met Michaël Brijs oprichtte en waarvoor ik libretto's schrijf.

P-C: Bedankt voor dit gesprek, Andy, en veel succes met je toekomstige projecten.

Tags: Interview