Foto: Siege Dehing

20.06.2019

Toren van Babel

Volgens de legende is de toren van Babel nooit afgeraakt omdat de mensen verschillende talen spraken en elkaar niet meer konden verstaan. Wat als we het verhaal omkeren? Stadsdichter Maud Vanhauwaert en kunstenaarscollectief Rooftoptigerwillen samen met Antwerpen bewijzen dat, net dankzij de verschillen, je tot een echt magische toren kunt komen. Deze zomer wordt er een grote toren gebouwd in de stad waarin alle talen rondzingen en alle culturen samenkomen. Toren van Babel is een samenbouwproject, maar ook een ontmoetingsplek om poëzie te delen in alle talen en een ode aan de meertaligheid van de multiculturele stad. De toren vormt de basis voor een nieuw stadsgedicht en wordt ook een geluidskunstwerk op basis van anderstalige gedichten.  

KICK-OFF TOREN VAN BABEL 

Oproep aan alle babelaars en babbelaars, poëten en taalvirtuozen, torenbouwers en bamboe-lovers! Deze zomer wordt er een grote toren gebouwd in de stad waarin alle talen rondzingen en alle culturen samenkomen. Stadsdichter Maud Vanhauwaert en de Rooftoptiger-artiesten hebben jouw hulp nodig voor het bouwen van een TOREN VAN BABEL! De toren wordt een ontmoetingsplek om meertalige poëzie te delen, een laboratorium voor superdiversiteit. Kom naar de KICK-OFF van de Toren van Babel en samen trekken we de eerste poten van de toren recht!

>> Welkom door Maud Vanhauwaert
>> Optrekken van de eerste poten van de toren
>> live compositie van geluidskunstenaar Alec De Bruyn
>> DAMn goeie limonaat in de Veauxdecamion Bar

 

BOUW MEE

Iedereen is welkom op en rond de toren deze zomer. Elke zaterdag van juli wordt er ijverig gebouwd op de Open Bouwdagen. Op zaterdagen in augustus en september ben je welkom op de SamenSessies, open atelierdagen en op zondagen ben je welkom op de Droesem, een gezellig praatsalon met Maud Vanhauwaert en gasten. Naast de publieke momenten, ontvangt de toren ook deelnemers van diverse Antwerpse organisaties en sociale partners. Mensen met een andere moedertaal dan het Nederlands zijn meer dan welkom om deze zomer de meertaligheid te vieren. Onder de begeleiding van Rooftoptiger-artiesten wordt geëxperimenteerd met niet-Westerse bouwtechnieken, aangebracht door de deelnemers. Hoe de toren er zal uitzien en zal groeien, hangt dus af van de ontmoetingen met de deelnemers en bouwers die het team tijdelijk vervoegen. Alle activiteiten zijn gratis en voor jong en oud.

Programma

KICK-OFF
zondag 7 juli 2019 |14-16u
We trekken samen de eerste poten van de toren recht!

OPEN BOUWDAGEN
zaterdag 13, 20 & 27 juli 2019 | 14-18u
Kom mee bouwen met bamboe, hout en andere materialen, experimenteren met knoop-en weeftechnieken, meubels maken uit recyclagematerialen, een leemoven bouwen of breng je eigen ideeën mee.

DROESEM
zondag 4, 11, 18 & 25 augustus 2019 en 1, 8, 15 & 22 september 2019 | 15-17u
Een muzikaal zondags salon met Maud Vanhauwaert en gasten, een terugblik op een week op en rond de Toren van Babel. Je kan de toren in wording bezoeken als geluidskunstwerk.

Laatste DROESEM en FEEST met de onthulling van het STADSGEDICHT van Maud Vanhauwaert
zondag 22 september 2019 | 15-17u

SAMENSESSIES
zaterdag 10, 17, 24, 31 augustus en 7, 14 en 21 september |14-18u
Kies tussen verschillende ateliers: koken, bouwen, kalligrafie, papier maken, gedichten delen, vertalen en nog veel meer… of kom gewoon een babbeltje slaan en oefen samen elkaars talen.


 

Praktische info

locatie: Slachthuissite − ingang Damhof - t.o. Lange Lobroekstraat 77, 2060 DAM Antwerpen
openbaar vervoer | tram 12 of metro 2, 3, 5 en 6 >> Halte SCHIJNPOORT
Met de auto | Slachthuislaan 70

meer info: radiobabel.beFacebookpagina Toren van Babel
contact: torenvanbabel2019@gmail.com

Volg hoe de toren groeit op het scherm in de Bib Permeke!

TOREN VAN BABEL is een project van stadsdichter Maud Vanhauwaert i.s.m. Rooftoptiger en Antwerpen Boekenstad

Foto (c) Siege Dehing

Tags: Evenementen, Stadsdichters