Foto: Literatuurmuseum

02.04.2021

Maud Vanhauwaert wint de Jan Campert-prijs 2020

Gisteravond werden naar jaarlijkse gewoonte de Haagse Literatuurprijzen uitgereikt door de Jan Campert Stichting. Geen feestelijk live presentatie deze keer, maar wel een online presentatie met Hassnae Bouazza en Splinter Chabot.

De Jan Campert-prijs 2020 werd gewonnen door Maud Vanhauwaert met haar bundel Het stad in mij, een verzameling van de gedichten die ze schreef toen ze stadsdichter van Antwerpen was. De bundel is zeer fraai vormgegeven, maar de jury kijkt ook verder dan de verpakking: “Eerst leek het nochtans frivoliteit, al die kleurtjes en lettertypes, maar de oppervlakkigheid is schijn. Het boek Het stad in mij is het wonderlijke relaas van twee jaar stadsdichterschap in Antwerpen. Veel losse flarden – gedichten, performances, installaties, zelfs een spelbord – maar samen een schitterend vormgegeven verhaal van tot op het bot benutte poëtische vrijheid.
Ze schrijft de lezer aan, trekt je mee haar universum in, lijkt naast je te zitten om te bladeren en te vertellen. Zo is dit lijvige boek een zeldzaam levendige herinnering aan de twee jaren waarin ze haar dichterschap een nieuwe dimensie gaf. Een dichterschap dat zelfs op papier doordrongen is van een literaire en bovenal menselijke generositeit. Dit is een feest.

Je kan de volledige prijsuitreiking herbekijken:

 

Maud Vanhauwaert werd met deze bundel eerder ook al genomineerd voor de Grote Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs

Tags: Literaire prijzen, Stadsdichters