Foto: Podium Panache
Podium Panache is een tweemaandelijks podium voor poëzie en spokenword in het Poëziecentrum. In gewone tijden een kruisbestuiving tussen een live-podcast en een vrij podium, maar nu noodgedwongen met een voorlopig focus op het laatste. Poëzie-Centraal stelde de crew van Podium Panache (Kevin Amse, Sander Dierick en Zoë Croegaert) enkele vragen:
P-C: Van waar kennen jullie elkaar? Hoe zijn jullie op het idee gekomen om het concept Podium Panache samen uit te werken?
Kevin: Sander en ik leerden elkaar zo’n tien jaar geleden kennen. We vonden elkaar op dezelfde Gentse podia, in de wieg van een nakende poetryslam-scene. Zoë leerde ik kennen op een voorronde van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam in de Hotsy Totsy te Gent. Ik won die avond, maar Zoë was de revelatie: vanuit het niets werd ze zomaar tweede.
Sander: Zoë leerde ik kennen toen we samen met wat vrienden op de middelbare school een zelfgeschreven theatervoorstelling maakten. Later kwam ik haar vaak tegen in de Gentse poëziescene. Stemschot, het podium dat Kevin organiseerde, was een eye-opener voor mij. Plots voelde ik me niet meer alleen in mijn liefde voor voordragen. We zijn trouwens beiden op hetzelfde moment begonnen met optreden.
Sander: Tijdens de eerste lockdown had ik, zoals iedereen, een identiteitscrisis. Ik merkte dat ik de laatste jaren minder en minder optrad en ook minder met poëzie bezig was. Het kriebelde om de draad terug op te pikken en ik stuurde Kevin een berichtje met de vraag of hij nog wat podia kende.
Kevin: Dat gesprek liep nogal uit en plots hadden we een concept uitgewerkt waar we toekomst in zagen. Ik had nog een ongebruikte naam liggen en zo werd Podium Panache verwekt.
Sander: Vervolgens spraken we bevriende dichters uit het Gentse aan. Zoë had meteen interesse en al vrij snel begonnen we wekelijks digitaal te vergaderen. Het was plots heel serieus geworden, en dat bedoel ik op een positieve manier (lacht).
Kevin: Zo is het wel. Ik heb nog nooit een project zo goed aangepakt als dit. We stoppen enorm veel werk in onze voorbereidingen, uit liefde voor poëzie. En het levert mooie resultaten op.
P-C:Wat is Podium Panache? Wat kunnen luisteraars verwachten als ze naar jullie podcast luisteren?
Kevin: Podium Panache is een literair platform voor poëzie, spokenword en poetryslam. Onze focus ligt momenteel op de podcast, waar we uitvoerige gesprekken met dichters aangaan, zoals onlangs met Delphine Lecompte. De dichters dragen voor, daarna proberen we hun poëtica op een toegankelijke manier bloot te leggen.
Sander: We willen zoveel mogelijk facetten van het geschreven en gesproken woord tonen. Nog te vaak bestaat de misvatting dat poëzie iets is dat je enkel in bundels en een occasionele lezing aantreft.
P-C: Oorspronkelijk wilden jullie Podium Panache breder opvatten door de optredens live te laten doorgaan met publiek. Door de huidige corona-crisis was dit echter niet meer realiseerbaar en moest de eerste editie, die in november op de zolder van het Poëziecentrum zou doorgaan, geannuleerd worden. Is het de bedoeling om wanneer de maatregelen het weer toelaten wel liveoptredens te organiseren?
Sander: Absoluut! De dynamiek met een publiek en het ondersteunen van een community, door onder andere een vrij podium, zijn voor mij het allerbelangrijkste. Dat corona nu roet in het eten gooit is jammer maar geeft ons wel de mogelijkheid om diepgaande gesprekken te voeren zonder met een vast tijdslot rekening te moeten houden.
Kevin: Naast het live-evenement plannen we een podcast met opnames van maximum een halfuurtje. Daarin debatteren we over actuele poëtische discussies, zoals het relletje over de vertaling van Amanda Gorman onlangs.
Sander: Over dat soort zaken hebben we inderdaad wel een mening (lacht).
P-C: De eerste editie van Podium Panache met als gast Delphine Lecompte is ondertussen online te beluisteren. Kunnen jullie al verklappen welke dichters we nog meer mogen verwachten in de volgende edities?
Kevin: Je kan onze eerste podcast inderdaad beluisteren via Spotify en Podbean: https://podiumpanache.podbean.com/ en we hebben net een opname met dadaïstisch dichter en coördinator van het BK, EK én WK Poetry Slam Philip Meersman achter de rug. In mei gaan we in gesprek met Mattijs Deraedt, met zijn debuut meteen genomineerd voor De Grote Poëzieprijs 2021. Zeker interessant als je zelf ook wil debuteren.
P-C: Aan het einde van elke editie organiseren jullie ook een open mic. Als mensen zelf gedichten willen inzenden, hoe kunnen ze jullie dan bereiken?
Sander: Je kan ons bereiken via podiumpanache@gmail.com. Voor inzendingen, maar ook voor ideeën, feedback en andere. We schreven zelfs een handleiding voor als je niet zoveel ervaring hebt met het opnemen van je poëzie.
P-C: Welke reeds overleden schrijver zouden jullie graag uitnodigen mocht dit op magische wijze toch mogelijk zijn?
Sander: Dat is een hele moeilijke vraag. Allen Ginsberg en Ezra Pound staan op een gedeelde eerste plaats. Ginsberg voor zijn manier van voordragen en de epische proporties van gedichten als Kaddisch en Howl. Pound dan weer voor het enorme referentiekader in zijn Cantos. Als wild card zou ik er dan nog wel Jotie T’Hooft aan willen toevoegen, om nostalgische redenen.
Kevin: Met Ginsberg ga ik akkoord. Voor mij mag dat ook Charles Bukowski zijn, die mij de moderne poëzie binnen gidste. Dat zou, alleen al over de kracht van toegankelijke poëzie, een enorm boeiend gesprek opleveren. Alleen weet ik niet of we klaar zouden zijn om iemand als Bukowski te ontvangen (lacht).
P-C: Hebben jullie nog een leuke anekdote van tijdens de vergaderingen/voorbereidingen voor Podium Panache die jullie graag willen delen?
Sander: Zoals we eerder al zeiden, gaan onze vergaderingen er bloedserieus aan toe (lacht).
Kevin: We willen wel graag een oproep lanceren. We zijn ambitieus en ons team zoekt versterking op alle vlakken. Als je graag je steentje wil bijdragen aan Podium Panache, mail ons dan gerust via podiumpanache@gmail.com en dan kijken we wat mogelijk is.
P-C: Veel succes en bedankt voor dit gesprek.