Foto: Bas Bedaux

02.05.2023

Delphine Lecompte wint Louis Paul Boon-prijs 2023

Het voorbije weekend maakte het bestuur van H.A.M. (Honest Arts Movement) bekend dat Delphine Lecompte de Louis Paul Boon-prijs 2023 wint.

De Louis Paul Boon-prijs wordt sinds 1974 jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar die in zijn/haar werk 'de binding met de mens centraal stelt' (dixit L.P. Boon). De prijs is niet voorbehouden aan een specifieke kunstdiscipline. In het verleden werd de prijs al gewonnen door volgende dichters: Willem M. Roggeman (1974), Stefaan Van den Bremt (1980), Roel Richelieu van Londersele (1992), Marcel van Maele (1997) en Peter Holvoet-Hanssen.

Uit het juryverslag: "

Het bestuur van HAM (Honest Arts Movement) koos voor Delphine Lecompte als laureaat voor de Louis Paul Boon-prijs 2023. Het bestuur motiveert haar keuze omwille van de hoogstaande stilistische en inhoudelijke kwaliteit van het bovendien veelzijdige
literaire werk. Wij waarderen tevens ten zeerste het directe, eerlijke, compromisloze van haar teksten, zoals Louis Paul Boon neemt Delphine Lecompte geen blad voor haar mond, durI te schrijven en houdt op geen enkele wijze rekening met enige al dan niet heersende moraal.
Naast geslaagde experimenten met de taal, zoals Ivo Michiels, J.M.H. Berckmans, Guido Gezelle en natuurlijk ook Boontje haar zijn voorgegaan, slaagt zij erin om als schrijfster maatschappelijk een en ander los te weken, en schopt zij aldus – dixit Boon – een geweten. Of het een zuiver geweten is, is nog maar de vraag, maar vast staat dat haar oeuvre, zoals het nu al mag genoemd worden, getuigt van een essentiële functie van literatuur, namelijk schuren. In deze vreemde tijden, waarin schrijvers door censuur bedreigd worden (of aan zelfcensuur doen), waarin bepaalde woorden of uitdrukkingen geschrapt mogen worden, waarin het zelfs niet meer vanzelfsprekend is om een mening te uiten, is een stem als die van Delphine Lecompte essentieel en levensnoodzakelijk. Delphine Lecompte moet in de canon! Leve het vrije woord, leve Delphine." (Frederik Lucien De Laere)

 

Tags: Literaire prijzen