Foto: vlnr Martin Carrette, Roel Richelieu Van Londersele, Luc C. Martens - (c) Stad Deinze

16.01.2019

Luc C. Martens neemt afscheid als stadsdichter van Deinze

Op zondag 3 februari 2019 neemt Luc C. Martens afscheid als stadsdichter van Deinze. Na vijf jaar vol activiteiten en lezing, geeft hij de fakkel door aan ... We grepen deze gelegenheid aan om enkele vragen te stellen aan Luc over hoe hij zijn stadsdichterschap ervaren heeft:

P-C: Je bent al een hele tijd actief als dichter. Je gaf al twee bundels uit en gedichten van jou verschenen in verschillende tijdschriften en bloemlezingen. Stadsdichter worden is echter toch nog iets anders. Ben je de eerste stadsdichter van Deinze? Hoe wordt je dat trouwens?

LCM: Ik werd na Martin Carrette die het 4 jaar deed de tweede Stadsdichter van Deinze. in principe een mandaat van 3 jaar maar ik werd voor 2 jaar verlengd. De reden was de Canteclaerfeesten van 2017, 40 jaar cultuurraad 2018, de fusie van Deinze met Nevele enz...                  
Nu stap ik zelf in overleg op vanwege het feit dat creativiteit niet eindeloos is in die context...  5 jaar is een lange termijn...  In Deinze is de voorwaarde totnogtoe dat je Deinzenaar bent en een bundel hebt gepubliceerd. Verder was er in mijn geval overleg tussen Martin Carrette, de schepen van cultuur alsook de coördinator van literaire creatie bij de stededelijke academie, Yves Van Durme. Ik werd dus gevraagd.
 

P-C: Je was heel actief als stadsdichter. Wat is je mooiste herinnering aan de voorbije twee jaar?

LCM: Ik heb inderdaad niet stil gezeten. Mijn 'archief' bundel zal 47 gedichten bevatten; gezien de vele activiteiten (oa. 3 literaire cafés, 4 Luister in het Duister wandelingen enz...) die we organiseerden is het niet makkelijk om de 'mooiste' herinnering op te dissen.
In ieder geval blijven enkele gebeurtenissen boven drijven...   een gedicht voor de kasteelheren van Ooidonk , een gedicht op een schaakbord voor Anatoli Karpov (ex-wereldkampioen).... het meest beklijvende gedicht was voor de sterretjesweide op het kerkhof van Astene en het ultieme event waren natuurlijk de Vlaamse poëziedagen op het kasteel van Ooidonk 80 jaar na Basiel de Craene. Daarnaast zijn er de tastbare herinnering van de 12 seizoensgedichten op kaarten gedrukt en vooral ook de vele aanwezigen op onze poëzieactiviteiten ( 40-120); dat is misschien wel het allermooiste. 

P-C: Als stadsdichter schrijf je gedichten bij de stedelijke actualiteit. “Actualiteit” is per definitie iets vluchtigs, zijn er ook blijvende sporen te vinden in Deinze van je stadsdichterschap?

LCM: De meest vluchtige activiteit was wel de eerste spadesteek voor ons nieuw stadhuis. Men vroeg mij 2 dagen ervoor de Belleman te vervangen...  Ik schreef een heel kort gedicht dat achteraf een jaar lang op een banner op de werf stond. Maar blijvende sporen zijn er ook. het gedicht over de tuttenboom ( een andere uitdaging) is blijvend te lezen onder de boom op harde plaat. Toen mijn woonwijk waar ik vroeger woonde 30 jaar bestond, schreef ik een gelegenheidsgedicht. Dat werd vorig jaar ( een verrassing voor mij) vereeuwigd dankzij  het wijkcomité in overleg met de stad Deinze.  
Het gedicht voor de sterretjesweide werd op arduinplaat gegraveerd en staat dus op het kinderkerkhof van Astene. Je kan mij dus inderdaad tegenkomen in Deinze....
 

P-C: Op 3 februari 2019 neem je afscheid als stadsdichter. Staat er een opvolger klaar?

      Wat mij betreft is er een potentiële opvolger... Een cultuurfreak die vorig jaar debuteerde bij 'De scriptomanen'; iemand met een profiel om stadsdichter te worden....maar de stad heeft daarover nog niet beslist. Ik heb het vermoeden dat ze enerzijds de zaken willen gescheiden houden ( eerst mijn afzwaai en dan het nieuwe initiatief nemen). Anderzijds is er een nieuwe gemeenteraad van de fusiestad Deinze, het land van Nevele en het stadsdichterschap was nu even niet prioritair op de agenda in januari.
 

P-C: Zal je  na je stadsdichterschap in een poëtisch zwart gat vallen of heb je alweer nieuwe plannen?

LCM: Ik denk het niet. In die 5 jaar kon ik gelukkig ook loskomen van de stad. ik schreef nog vele 'liefdes' gedichten geïnspireerd door koffieschilderijen van onze lokale kunstenaar Jesse van Gompel ( er verschenen er 3 van in het Liegend Konijn) en er zijn dus heel concrete plannen voor een nieuwe bundel. dit werd al met mijn uitgever afgetoetst. Verder vond ik ook inspiratie bij het 'verhuizen' en 'ouder worden..; dat wordt zeker een project voor de toekomst. Ik heb zeker nieuwe plannen en hoop daar nu ook de ruimte voor te krijgen. Het stadsdichterschap was fantastisch maar het houdt je ook constant bezig met een zekere prestatiedruk en gedwongen inspiratie...   Uiteraard blijf ik ook actief binnen ons dichterscollectiefje in Deinze.

P-C: Dankjewel voor dit gesprek, Luc

De stadsdichter wordt uitgezwaaid op zondag 3 februari om 17u00 in De Rekkelinge, Désiré Delcroixstraat 1a in Deinze

De stadsgedichten van Luc C. Martens worden verzameld in bundel Stad van alle seizoenen (96 p. met kleurillustraties, gesigneerd en genummerd op 300 ex.). De bundel is te koop:

-          De avond zelf  indien vooraf besteld en betaald aan 18,-€

Bestelling via Rknr: BE30 0000 8102 5211 van Luc Martens met vermelding van

Stad van alle seizoenen voor (+ naam). 

-          De avond zelf aan 20,- €

-          Via de post vanaf 03-02-2019 voor BE aan 21,-€ voor NL aan 26,-€

Tags: Interview, Stadsdichters