Foto: Collectie Poëziecentrum

20.08.2019

José De Poortere (84) overleden

José De Poortere werd op 26 juni 1935 geboren in Sint-Niklaas, waar hij ook opgroeide. Hij volgde les aan het Sint-Jozefscollege, waar hij Anton Van Wilderode als leraar Nederlands kreeg. Na zijn middelbare studies is José De Poortere ingetreden in de abdij van Westmalle, maar na iets meer dan een jaar bleek het kloosterleven fysiek en psychisch te zwaar voor hem en trad hij uit. Dat was echter geen afscheid van het religieus leven, want na studies Germaanse Filologie (KUL) en Theologie (Grootseminarie Gent) werd hij op 25 april 1965 tot priester gewijd in Gent.

José De Poortere debuteerde in 1957 als dichter in Germania, het huisblad van de Leuvense Germanisten. Tijdens zijn studententijd in Leuven publiceerde hij ook gedichten in andere literaire tijdschriften, zoals Dietsche Warande en Belfort en De Nieuwe Gids.

In 1960 publiceerde hij een monografie over Martinus Nijhoff in de reeks Ontmoetingen. Zijn poëziedebuut verschijnt pas in 1967 en kreeg de titel Gedichten (uitgeverij Noorderzon). In 1969 volgde Omdat ik bang ben, waarin de vader-figuur een belangrijke rol speelde. De Poortere bleef met grote regelmaat poëzie publiceren bij verschillende uitgeverijen. In 1996 verscheen het eerste deel van zijn Verzamelde gedichten bij uitgeverij Zuid & Noord. In 2005 verscheen het tweede deel van zijn Verzamelde gedichten. De laatste jaren van zijn leven stuurde hij sobere, verzorgde publicaties in handschrift rond naar geïnteresseerden.

Behalve poëzie schreef José De Poortere ook 2 romans (De bruine engel en Ik dood niet meer) en een aantal kortverhalen. In 1975 won hij de Prijs voor het Beste Prozadebuut van de Provincie Oost-Vlaanderen.

José De Poortere was ook erg actief als poëzie-recensent. Hij werkte onder andere mee aan de tijdschriften Appel, Argus, Boekengids, Koebel, Kofschip, Kreatief, Dietsche Warande en Belfort en Vlaanderen. In de periode 1976-1980 verzorgde hij de poëziekroniek van De Periscoop en vanaf 1979 trad hij toe tot de redactie van Poëziekrant, waarvoor hij regelmatig bijdragen bleef verzorgen tot in 1991. In 1992 richt hij een eigen literair tijdschrift in het leven, Schoontijd. Het initiatief bleek echter niet levensvatbaar en na vier afleveringen hield het in 1994 op te bestaan.

José de Poortere overleed op 15 augustus 2019 in Deinze. De uitvaartliturgie vindt plaats op zaterdag 24 augustus om 10.30u in de kapel van de Zusters H. Vincentius à Paulo van Deinze, Meulenstraat 24.

Meer informatie

  • knipselmap Poëziecentrum
  • knipselmap Openbare Bibliotheek Gent
  • Literair Gent
  • Aleidis Dierick: José de Poortere: zonder beelden duizel ik (1989)
  • Lezing José de Poortere (voor de Vereniging van Oostvlaamse Katholieke Schrijvers gehouden te Gent op 15 maart 1998)
  • Marnix Verplancke: José De Poortere. Bibliografie 1957 - 1993 (1993)

Tags: Overlijden