Twee uur per maand kom ik van je houden

Luc C. Martens

2022, Uitgeverij P

59 pagina's

Tot ze koud is

Luc C. Martens en Steven Van Der Heyden

2020, P Uitgeverij

Dit zegt Prof Yves T'Sjoen over 'Tot ze koud'

Luc C. Martens en Steven van der Heyden hebben met Tot ze koud is een beklemmende bundel gecomponeerd. Het duet of dus het samenklinken, ook het detoneren, van twee stemmen volgt een weg die van begeerte naar ontluistering leidt. De vrouwengestalten zijn met zin voor detail in taal gevormd, met opvallend veel aandacht voor het zintuiglijke. Er heeft geleidelijk een verschuiving plaats, een teloorgang, tot alleen nog de koude overblijft. Zorgvuldig is dit narratief gecomponeerd, met zin voor ritme, beeld en structuur. Ik kan u allen de lectuur aanbevelen.

en dit zegt Delphine Lecompte

Er is iets wonderlijks aan de hand met deze bundel: de sensuele muzikale gedichten van Luc C. Martens vloeien moeiteloos over in de spirituele sinistere gedichten van Steven Van Der Heyden. Steven is de donkere versie van Luc.

Of Luc is de frivolere versie van Steven. Maar lees je de gedichten door elkaar dan werken ze ook. De beelden zijn sterk en grillig, de taal is spannend en gespeend van alle clichés. Twee beloftevolle dichters hebben een opmerkelijke, originele, ijzersterke bundel in elkaar gebokst. Kudos to both, om het op zijn West-Vlaams te zeggen!

 

 

 

 

56 pagina's
Reeks: ---

Stad van alle seizoenen

Luc C. Martens

2019, Stad Deinze

Het eerste gelegenheidsgedicht is een pakkende hommage aan zijn overleden dichtersvriend en voorganger Marrtin Carrette. In de publieke sfeer heeft Martens de voorbije vijf jaren gelegenheidsgedichten geschreven en gepresenteerd in opdracht van het stadsbestuur, met het particuliere accent van een gevoelig en empathisch observator. De productie van de stadsgedichten staat niet buiten het dichterlijke werk dat eerder is gebundeld. De toon en de motieven die we kennen uit de dichtbundels van Martens treffen we op elke bladzijde aan in deze verzameling.

Het lyrische subject, telkens prominent aanwezig, verwondert zich met romantische blik over het alledaagse, het kleine detail. De stad wordt verpersoonlijkt, verinnerlijkt. In ‘mijn stad’ is ze een beminde apostrof in de reflecties van ik-persona. Registraties en mijmeringen wisselen af in deze dichtkunst. In de stadsgedichten krijgt de natuur, de pastorale omgeving van Deinze en Leiestreek, een plaats. Bijzonder is de reeks ‘Canteclaerfeesten’, met de verwijzingen naar Van den Vos Reynaerde, maar ook de seizoenencyclus aan het begin van de bundel voegt zonder meer een dimensie toe aan het dichterschap. Vormvaste gedichten en beeldende kunst gaan in deze uitgave een beeldrijke dialoog aan.

Yves T’Sjoen, Universiteit Gent

 

96 pagina's

Tussen arend en Schildpad

Luc C. Martens

2015, uitgeverij P

Luc C. Martens heeft een scherp oog voor alle facetten van de natuur en registreert opmerkelijke personages. Daar voegt hij een laag persoonlijke gevoelens aan toe en themagericht vinden de gedichten telkens hun weg naar een passende cyclus. Deze dichter toont meesterschap over een moeilijk genre en schenkt de reizende lezer veel momenten van herkenning.                                                            

Roel Richelieu van Londersele, eerste stadsdichter van Gent en redacteur van ‘Het gezeefde gedicht’

Reizen is de enige omweg om thuis en bij de geliefde te komen. In de klassiek gecomponeerde en beeldrijke reispoëzie van Luc C. Martens - de titels zijn bezaaid met toponiemen die over de wereld verspreid zijn - is aandacht voor existentiële sentimenten. De bundel presenteert geen descriptieve reisgedichten maar verzamelt persoonlijke belijdenissen van afstand en toenadering, getuigenissen van menselijke expedities en zintuiglijke indrukken. De personae, met een prominente rol voor het ik-subject maar ook een hij en zij, zijn cruciaal in een poëzie die op diepzinnige wijze en met intrigerende natuur- en cultuurbeelden peilt naar het mens-zijn, naar de liefde die in elke porie van deze teksten ademt. Het ik wordt op zichzelf en de ander teruggeworpen ongeacht de rijke kosmopolitische context waaraan de poëzie refereert. Reizen is soms aarzelend thuiskomen in de ander. Reizen is altijd weer op ontdekking gaan, vooral naar die ander.

Yves T’Sjoen, Letterkundige Universiteit Gent

 

 

96 pagina's

Hoop op stille muren

Luc C. Martens

2012, Berghmans uitgevers

Inhoudelijk laat hij zowel zijn eigen innerlijke wereld als de buitenwereld van dichtbij en zeer veraf toe in zijn gedichten. Dat zorgt voor een rijk pallet aan stemmingen en belevenissen

Roel Richelieu van Londersele,

Deze bundel verschaft poëtisch leesplezier voor vele stille uren. Weinig dichters slagen erin om persoonlijke ervaringen en emoties op te tillen naar een universeel niveau waar iedere, zelfs onbekende lezer zich kan herkennen. De bundel herbergt een perfecte symbiose tussen oprechte empathie en poëzie van de bovenste plank… hoogstaand dus.

 Guy Commerman,

68 pagina's

Laatste aanpassing: 7 maanden geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.