Foto: Brecht Van Maele

14.04.2020

Aanstekelijke hoop: de lockdown van ... Yannick Dangre

[...]
Ik ben besmet met poëzie.
Onder mijn vingers broeit een lichte koorts,
waarmee ik je graag aan wil steken,
zo, met liefkozende lippen.

uit 'Een aanstekelijke hoop' - Carl Norac, 2e gedicht Dichter des Vaderlands
Vertaling: Katelijne De Vuyst

De Corona-crisis stelt ons als maatschappij en als individu voor grote uitdagingen: Hoe organiseer ik mijn thuiswerk? Wat als ik economisch werkloos word? Hoe zorg ik voor een zinvolle tijdsbesteding voor mijn kinderen? Wat met vrienden en familieleden, ...

Ook dichters zijn mensen wier leven in een nieuwe realiteit is terecht gekomen. Wij vroegen een aantal van hen hoe zij dit alles ervaren. Aanstekelijke hoop wordt een serie met elke werkdag een aflevering. Een kort gesprek over de al dan niet poëtische werkelijkheid van vandaag.

Vandaag leggen we ons oor te luisteren bij Yannick Dangre. Yannick Dangre debuteerde in 2010 met de roman Vulkaanvrucht, die werd bekroond met de Debuutprijs . Een jaar later volgde zijn poëziedebuut, Meisje dat ik nog moet, dat genomineerd werd voor de C. Buddingh'-Prijs en waarvoor hij de Herman de Coninckprijs voor het beste Poëziedebuut won. In 2014 volgde de bundel Met terugwerkende kracht en in 2017 Nacht en navel.

P-C: Als je naast schrijven nog andere (beroeps)activiteiten hebt, dan moet je die wellicht nu reorganiseren. Welke impact heeft de huidige situatie op jouw werk?

YD: Ik werk in een essentiële sector, dus thuiswerk zit er voor mij niet in. We nemen op het werk wel zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen natuurlijk en waar het kan, opereren we in een kleinere bezetting.

P-C: Heb je nu meer tijd om te schrijven?

YD:Ik heb meer tijd om te schrijven, al is het is in dit soort tijden natuurlijk niet makkelijk om je te concentreren. Maar de quarantaine gaat nog een hele poos duren, dus wie weet: eruit komen met een vers manuscript, zou een grote troost zijn.

P-C: Heeft de Corona-crisis jou al geïnspireerd tot een gedicht of denk je dat dat in de toekomst nog het geval zal zijn?

YD: Ik vind deze gebeurtenissen eerder zorgwekkend en deplorabel dan inspirerend. Ik denk dus dat ik, zoals de meeste mensen, deze tijd vooral snel en zonder veel sporen zal willen vergeten.

P-C: Welke dichtbundel mag er mee in Corona-quarantaine?

YD: Illuminations van Rimbaud mag zeker mee, met alle pracht en betekenissen eruit halen ben je maanden zoet.

Tags: Interview, Lockdown-serie