Foto: Gie Devos

12.02.2019

Het Penhuis, een literaire oase in Kortrijk

Sinds 2003 nodigt Het Penhuis in Kortrijk elk seizoen verschillende literaire gasten uit voor een aperitiefgesprek. Poëzie-Centraal sprak met Gie Devos, dichter, beeldend kunstenaar en oprichter van Het Penhuis.

P-C: Wat is Het Penhuis precies en wanneer zijn jullie ermee begonnen. Nodigen jullie enkel dichters uit?

GDV:  Het Penhuis wil in de eerste plaats de ontwikkelingen in de actuele literatuur op de voet volgen. De volle aandacht gaat naar literaire kwaliteit. Tegelijk willen we een lage drempel inbouwen en een ruime variatie brengen in het aanbod. We nodigen niet alleen dichters uit. Ook prozaïsten, essayisten en filosofen komen naar Het Penhuis. De werking wordt hoofdzakelijk gedragen door gepassioneerde vrijwilligers. We begonnen in de herfst van 2003... (‘Het Penhuis’ was een oud en fabelachtig winkeltje voor schrijfgerei in het oude stadscentrum van Kortrijk. Het werd neergehaald bij het optrekken van het grootse winkelcentrum ‘K’. Als eerherstel aan dit feeërieke winkeltje werd het ons uithangbord. Zo blijft de naam een binding houden met de stad.)

P-C: Organiseer je deze literaire ontmoetingen helemaal alleen of heb je ook nog hulp van andere vrijwilligers? Wie kiest de gasten?

GDV: Het Penhuis is een niet - geïnstitutionaliseerde vereniging, maar nauw verbonden met de Kortrijkse Schouwburg, de Openbare bibliotheek en de stad Kortrijk.
De gasten worden, in overleg met een kerngroepje vrijwilligers, uiteindelijk gekozen door mezelf. We variëren zoveel mogelijk binnen de genres. Eigenlijk willen we dichters / auteurs voor het voetlicht brengen die te weinig aandacht krijgen in de media en eveneens kwalitatief hoogstaand werk afleveren, maar minder aandacht krijgen of zelf te bescheiden zijn.

P-C: Je hebt al heel wat poëzie-coryfeeën de revue zien passeren in Het Penhuis. Wat was voor jou het meest memorabele  optreden van al die jaren?

GDV: Voor ik met Het Penhuis begon in 2003 had ik er al vijftien jaar opzitten in het Kunstencentrum De Poort in Zonnebeke. De grootste dichters passeerden in de loop der jaren de revue. Ik heb heel fijne herinneringen aan Jacques Hamelink, Gerrit Krol, Willem van Toorn, Gust Gils, K.Schippers, Cees Nooteboom, Anneke Brassinga, Leonard Nolens, Esther Jansma, Anton Korteweg, Pjeroo Roobjee, Stefan Hertmans, Hagar Peeters, Menno Wigman  e.v.a. De absolute uitschieters voor mij waren Rozalie Hirs en Martin Reints.

P-C: Wie is er nog te gast tijdens het komend seizoen? Heb je nog een droomgast, iemand die je echt nog zou willen uitnodigen?

GDV: In het lopende seizoen hebben we nog Maarten van der Graaff (17 maart ) en Erik Jan Harmens (5 mei) te gast . Komend seizoen zijn het Maria Barnas en Paul Demets die langskomen... Droomgasten zouden kunnen zijn:  H.C. ten Berge, Piet Gerbrandy, Marije Langelaar, Alfred Schaffer, Willem Jan Otten, K. Michel, Erik Lindner, ...

P-C: Gie, je bent zelf ook dichter, maar jouw laatste bundel ‘Ingesloten stem’ dateert al van 2000. Schrijf je nog?

GDV: Erna kwam er nog een derde bundel ‘Nevel met slagschaduw’. Hij werd uitgegeven door uitgeverij Driewerf  (2006),maar kreeg in de pers nauwelijks aandacht. Wellicht omdat het ging om een luxe - uitgave.

De bundel is uitverkocht en er kwam nooit een tweede druk als gewone editie. Ik heb er ook nooit een uitgever over aangesproken.

Ik schrijf dagelijks maar de behoefte om te publiceren is niet meer zo groot. Ik ben een twijfelaar. Laat niet gauw iets los. Toch blijft poëzie mijn motor. De afgelopen jaren was ik meer als beeldend kunstenaar actief.

P-C: Bedankt voor dit gesprek en veel succes, Gie Devos, zowel met Het Penhuis als met je eigen inspiratie.

[op de foto Charlotte Van den Broeck, geïnterviewd door Rik Van Puymbroeck, op 23 april 2017]

 

Tags: Evenementen, Interview