07.02.2019

Twee Vlamingen op de shortlist van De Grote Poëzieprijs

Gisteravond werd de shortlist bekend gemaakt van De Grote Poëzieprijs en bij de 6 genomineerden waren er ook twee Vlamingen: Joost Decorte met 'Stalker' (Poëziecentrum) en Xavier Roelens met 'Onze kinderjaren' (Atlas Contact). Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs die op 16 juni a.s. tijdens het 50e Poetry International Festival zal worden uitgereikt.

De juryleden Yra van Dijk en Joost Baars - winnaar van de laatste VSB Poëzieprijs - maakten de shortlist, met daarop ook drie debuten, bekend tijdens de feestelijke finale van de Turing Gedichtenwedstrijd in de Rode Hoed. Ook Adriaan van Dis, Cindy Kerseborn en Maud Vanhauwaert maken deel uit van de jury. Vanwege de verlengde periode waarover wordt gejureerd, het grote aantal van 150 inzendingen en de aangetroffen kwaliteit is het de jury gegund niet vijf maar zes bundels een plek op de shortlist te geven.

De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:      

  • Nachtboot - Maria Barnas, verschenen bij Van Oorschot
  • Stalker - Joost Decorte, verschenen bij Poëziecentrum
  • Habitus - Radna Fabias, verschenen bij De Arbeiderspers
  • Het woedeboek - Roelof ten Napel, verschenen bij Hollands Diep
  • Genadeklap - Willem Jan Otten, verschenen bij Van Oorschot
  • Onze kinderjaren - Xavier Roelens, verschenen bij Atlas Contact               

 

150 Dichtbundels kreeg de jury ter beoordeling binnen. Niet alleen het enorme aantal maar ook het aantal goede bundels viel daarbij op: 'We mogen concluderen dat de Nederlandstalige poëzie springlevend is. Ze is, ten eerste, divers in haar vorm. Van lyrisch tot uitgebeend, van abstract tot anekdotisch, van geëngageerd tot persoonlijk, van experimenteel tot traditioneel, en alles ertussenin. Ons viel op dat er veel gedichten waren die een expliciet of impliciet politieke lading hadden: blijkbaar vraagt deze tijd om een antwoord van de literatuur. Divers is de Nederlandstalige poëzie ook getuige de vertegenwoordiging van vele bevolkingsgroepen op de inzendingslijst. Vrouwen publiceren alleen nog altijd minder poezie dan mannen: nog niet eens 30% van de gepubliceerde bundels is geschreven door een vrouw'.

Tags: Literaire prijzen