Foto: School van Gaasbeek
Komend weekend wordt Gaasbeek weer even omgetoverd tot een literaire en culturele hotspot. Voor de zesde keer op rij al zijn tal van auteurs te gast tijdens het Septemberfestival in de School van Gaasbeek. Poëzie-Centraal ging op de kofie bij Sigrid Bousset, curator van literaire programma's en ook de curator van de poëziezondag in Gaasbeek.
P-C: Van 6 tot 8 september gaat in De School van Gaasbeek weer het Septemberfestival door. Wat staat daar precies allemaal op het programma?
SB: Het Septemberfestival kiest voor nieuw en gevestigd talent, over de disciplines heen. Op vrijdag brengt rasacteur Dirk Roofthooft een selectie uit zijn geliefkoosde literatuur. Op zaterdag presenteneren heel wat nieuwe theatermakers hun eerste werk. En op zondag staat alles in teken van de poëzie. Het volledige programma vind je op de website van De School van Gaasbeek.
P-C: Op zondag 8 september staat de poëzie centraal in Gaasbeek. Zes dichters brengen er het beste van zichzelf. Twee van die zes zullen lezers niet direct met poëzie associëren, namelijk de filosofe Alicja Gescinska en de romanschrijfster Anne Provoost. Staan er primeurs op het programma in Gaasbeek?
SB: Alicja Gescinska en Anne Provoost lieten zich elk ontvallen dat ze in alle stilte af en toe een gedicht schrijven. Dat zijn mededelingen die ik meteen opsla in mijn programmageheugen! Zij treden dus inderdaad allebei aan in primeur als dichters, in de rust en de luwe context van het Septemberfestival. Het publiek kan de zes dichters eerste ontdekken in een kleinere, persoonlijke context, op een zolder, in een boomgaard…. Om 17 u worden ze verenigd op het grote podium en lezen ze allemaal uit bij voorkeur ongepubliceerd werk.
P-C: Ook een minder bekende naam is Hosheng Ossi. Kan je ons iets meer vertellen over die dichter?
SB: Hosheng Ossi is een Koerdisch-Syrische schrijver van formaat, die al jaren in Oostende woont. En Vlaanderen weet dat niet! Zijn roman ‘Het Juk van de Zekerheid‘ werd in 2017 bekroond met de Katara-prijs voor Arabische fictie, en hij publiceerde al zeven poëziebundels. Hij leest op een heel bijzondere manier voor. Laatst weidde de Poëziekrant een katern aan zijn werk. Meer en meer raakt zijn werk vertaald in het Nederlands. Ik kijk persoonlijk erg uit naar zijn bijdrage tussen de 5 andere auteurs.
P-C: Dit is al de zesde editie van het Septemberfestival. Wat is je mooiste herinnering?
SB: De mekkerende schapen en het licht in de omliggende boomgaarden bij valavond, terwijl het publiek ademloos en in verwondering luistert naar de dichters op het slotpodium. En na afloop de vuurkorven om ons aan te warmen.
P-C: De School van Gaasbeek organiseert niet enkel het Septemberfestival. Wat organiseren jullie nog doorheen het jaar?
SB: De School van Gaasbeek is een creatieplek voor jonge artiesten die er een tijdlang kunnen resideren, alleen of in groep. Er zijn werkkamers maar ook een repetitieruimte met dansvloer, de ontmoeting tussen verschillende kunstvormen is heel inspirerend voor deze jonge mensen die er in alle rust kunnen werken. En af en toe is er een toonmoment voor een dankbaar en waardevol publiek.