07.09.2022

Annelies Van Dyck wint de derde Zeef Poëzieprijs

De 3de Zeef Poëzieprijs gaat naar Annelies Van Dyck voor haar bundel ‘We doen alsof het helpt’.

Annelies Van Dyck doet zichzelf op slot, gaat binnenin op zoek, maar opent zich ook voor de ander(en) en de wereld. Haar gedichten zijn uitgepuurd en dat gaat niet ten koste van haar groot vermogen om te suggereren. De gedichten zijn voor de lezer zeer toegankelijk, maar door hun gelaagdheid geen vlakke lectuur. Ze ontroert zonder sentimenteel te worden, snijdt diepe vraagstukken aan zonder pathetiek. Ook de compositie van de bundel overtuigde.

Annelies Van Dyck is burgerlijk ingenieur en doctor in de natuurkunde. Later volgde ze de opleiding Schrijfdocent bij Creatief Schrijven en feedbackcursussen bij Wisper.

Die interesses combineert ze nu beroepshalve: ze is verbonden aan KU Leuven als docente wiskunde en werkt daarnaast als zelfstandige coach bij schrijfprocessen, met een bijzondere interesse in schrijfblokkades. Ze woont met haar man en drie zonen in Wilsele bij Leuven.

Voor de 3de Zeef Poëzieprijs werden 134 bundels (manuscripten) ingezonden.
Na een tweede selectieronde werden 9 dichters gekozen voor de shortlist.

De tweede editie van de Zeef Poëzieprijs werd gewonnen door Kenneth Swaenen en de eerste editie door Mahlu Mertens.

De Zeef Poëzieprijs is een initiatief van Uitgeverij De Zeef die gegroeid is uit het on line project Het Gezeefde Gedicht, een initiatief van Roel Richelieu Van Londersele en Charles Ducal om talentvolle debutanten een forum te geven.

Tags: Literaire prijzen