Foto: Literatuurmuseum

09.11.2022

Dominique de Groen wint Jan Campert-prijs 2022

In het Nederlandse radioprogramma Kunststof werden gisteren de winnaars bekend gemaakt van de Haagse Literatuurprijzen 2022.

Dominique De Groen ontvangt de Jan Campert-prijs voor haar poëziebundel Slangen. ‘Sinds haar debuutbundel Shop Girl weerklinkt de stem van Dominique De Groen luid en duidelijk binnen de Nederlandstalige poëzie,’ aldus de jury, ‘En dat we alle reden hebben om naar die stem te luisteren, bevestigt haar vierde bundel Slangen opnieuw. Klimaat, ongelijkheid en verdovend kapitalisme verdienen onze aandacht. Want het landschap huilt allang geen tranen meer, maar vlammen. Leven wij, mensen, nog wel in onze biotoop of stilaan in een angstdroom? De slang vervelt en begint aan een wedergeboorte. Dominique De Groen observeert als een havik.

De Jan Campert-prijs, genoemd naar de Nederlandse dichter Jan Campert, werd net als de Constantijn Huygens-prijs en de F. Bordewijk-prijs op 20 januari 1948 ingesteld. Dichter Jan G. Elburg was dat jaar de eerste laureaat. De prijs wordt toegekend aan een dichtbundel die het voorafgaande jaar werd gepubliceerd en het prijzengeld bedraagt vandaag € 6000.

De editie 2022 van de Haagse Literatuurprijzen kleurt wel erg poëtisch want de Constantijn Huygens-prijs voor een volledig oeuvre werd toegekend aan Marion Bloem, die ook verschillende dichtbundels gepubliceerd heeft. Donald Niedekker wint de F. Bordewijkprijs voor zijn roman 'Waarachtige beschrijvingen uit het de permafrost', waarin hij een fictieve dichter laat meereizen op de Nova Zembla-expeditie.

Meer informatie vind je op de website van het Literatuurmuseum.

Vorige winnaars waren onder meer Mischa Andriessen (2021), Maud Vanhauwaert (2020), Paul Demets (2019) en Annemarie Estor (2018)

Tags: Literaire prijzen