03.07.2023

Kunstenfestival Watou: poëziepodcast 'Huis van de Dichter'

Deze zomer toont Watou zich weer op zijn verleidelijkst met kunst en poëzie in alle hoeken van het dorp. Nieuw dit jaar is dat Watou ook uw richting uitkomt met de dartele poëziepodcast ‘Huis van de Dichter’. Zes topdichters logeren in het Huis van de Dichter en vertellen gastvrouw Jelle Van Riet ronduit over de poëzie in hun leven. 

In het Huis van de Dichter in hartje Watou ontvangt Jelle Van Riet, literair journalist bij De Standaard en gepassioneerd poëzielezer – zes straffe dichters. Ze brengt telkens een dag, een nacht en een ochtend met hen door in het huis en in het dorp. Ze delen de keukentafel, trekken de groene velden in, drinken lokaal gebrouwen bier, gaan naar Watou kermis. Altijd praten ze over poëzie, omdat praten over poëzie hetzelfde is als praten over het leven.

In elke aflevering van ‘Huis van de Dichter’ is er een dichter te gast. De zes centrale dichters zijn Dominique De Groen, Luuk Gruwez, Nisrine Mbarki, de recent overleden Johanna Pas, Mustafa Stitou en Joke van Leeuwen. Zes straffe dichters, zes bijzondere mensen. Het gesprek cirkelt rond één gedicht, dat ook wordt voorgelegd aan een hooggeachte poëziekenner en een dilettantische doch met zorg uitgekozen lezerspoule.

Vanaf 1 juli verschijnt de podcast wekelijks via de website en apps van De Standaard of andere podcastplatformen. De zes afleveringen verschijnen ook in de podcast Letteren van De Standaard en zijn achteraf te beluisteren via de kanalen van Poëziecentrum.

Beluister hier de eerste aflevering!

Meer informatie over de literaire gasten

Dichters

Dominique De Groen (1991) is sinds haar poëziedebuut Shop Girl incontournable. Voor haar bundel Slangen werd ze bekroond met de Jan Campert-prijs 2022 en de Cultuurprijs van de Stad Gent 2022. Ze is ook schrijver en beeldend kunstenaar, en werkt op dit moment aan Corpus Britney, een roman over kapitalisme, hekserij en Britney Spears.

Luuk Gruwez (1953) neemt met zijn zwierige en bandeloze gedichten, zijn grote liefde voor het kleinmenselijke en zijn eeuwige neiging tot zelfrelativering en poëziespot, in dichterskringen een unieke plek in. In zijn recent verschenen bundel Balts onderzoekt hij het baltsen en balderen dat voorafgaat aan de creatie.

Nisrine Mbarki (1977) is dichter, schrijver, theater- en programmamaker. Ze vertaalt poëzie uit het Arabisch en debuteerde begin 2022 met Oeverloos, een bundel waarin ze haar meertaligheid en rijkgeschakeerde afkomst voluit inzet. De bundel stond op de shortlist van zowel de C. Buddingh’-prijs als de Herman De Coninckprijs.

Johanna Pas (1969) was dichter, vertaler, performer en activist. Ze was jarenlang het hoofd en het hart van de queer boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen. In haar recente bundel Was, of hoe ik mijn huid verloor doorwroet ze de fasen van een leven en van een lichaam dat steeds meer gehavend geraakt. Johanna is op 22 juni 2023 overleden.

Mustafa Stitou (1974) is een van de belangrijkste dichters van zijn generatie. Bekroond met de VSB Poëzieprijs, de Jan Campert-prijs, de A. Roland Holstprijs en tweemaal de Awater Poëzieprijs. Hij was stadsdichter van Amsterdam en bevestigde vorig jaar zijn talent met Waar is het lam? (2022), een associatief commentaar bij het Bijbelvers waaraan de titel refereert.

Joke van Leeuwen (1952) is een uniek kunstenaar, met volstrekt uniek werk voor drie tot honderdjarigen. Ze schrijft, tekent en performt. Ze was stadsdichter van Antwerpen en Dichter der Nederlanden. Haar werk werd veelvuldig vertaald en bekroond met onder andere de Constantijn Huygens Prijs, de Theo Thijssen Prijs, de Ako Literatuurprijs, Gouden en Zilveren Griffels en de Gouden Ganzenveer.

Poëziekenners

Poëziekenners met dienst zijn Ilja Leonard Pfeijffer (schrijver, dichter, poëzie-essayist), Ellen Deckwitz (dichter en auteur van Eerste hulp bij poëzie) en Michaël Vandebril (dichter en curator poëzie van het Kunstenfestival Watou).

Lezerspoule

De Huis-van-de-Dichter-lezerspoule bestaat uit de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad Amir Bachrouri, zangeres Lara Chedraoui, acteur Tijmen Govaerts, Chef van De Standaard Weekblad Griet Plets en emeritus voorzitter van de Europese Gemeenschap en minister van staat Herman Van Rompuy

 

Credits

De podcast ‘Huis van de Dichter’ is een concept en een scenario van Jelle Van Riet, ambassadeur van het Huis van de Dichter, literair journalist voor De Standaard en bezieler van Rietepetite, een vzw die verleidelijke projecten op touw zet met kwaliteitsrijke (jeugd)literatuur en poëzie als potgrond.

Opname en montage zijn in handen van de jonge, getalenteerde audiomaker Pauline Augustyn. In 2022 studeerde zij af aan het RITC als Master Audiovisuele Kunsten Radio met de radiodocumentaire ‘Une utopie, un mensonge’. Met haar bachelorproef ‘Le village des fous’ won ze de NTR Podcastprijs 2022. Bij de aflevering met Joke van Leeuwen zijn opname en montage van documentairemaker en doctor in de audiokunst Katharina Smets.

Muziek is van componist, producer, geboren muzikant en ‘bricoleur’ van geluiden Nicolas Rombouts. Met zijn contrabas – zijn eerste en grote liefde – roept hij in een hoogst eigen klanktaal een magisch muzikaal universum op. Hij is een dichter van klanken. Nicolas Rombouts en Jelle Van Riet maakten samen de muzikale vertelling De nieuwslezer

De podcast is mede mogelijk gemaakt door Literatuur Vlaanderen, Poëziecentrum en Kunstenfestival Watou.

Tags: Podcasts