Foto: Bob Peeters

30.08.2019

De zomer van ... Karel Sergen

Voor vele mensen is de zomer synoniem van vakantie, terrasjes, reizen, … Zou dat voor dichters ook zo zijn of is de zomer voor hen net een druk seizoen met festivals en optredens? In de reeks “De zomer van …” vraagt Poëzie-Centraal tijdens de maand augustus een aantal dichters naar hun zomer-activiteiten.

Vandaag is het de beurt aan Karel Sergen. Karel Sergen debuteerde in 1984 met de bundel Zonder verhaal, waarna nog een tiental bundels volgden. In 2014 verscheen VERS 1984 - 2014, een overzichtsbundel in het Nederlands en Frans, samengesteld en becommentarieerd door 69 collega-auteurs, critici en lezers. In 2018 nog publiceerde hij En de zon fietst door de hemel, een reeks gedichten geïnspireerd door weerpraatjes van Frank Deboosere. Zijn gedichen verschenen onder meer in Poëziekrant, DWB en De Vlaamse Gids.

P-C: Is de zomer een drukke periode voor jou? Lees je voor op festivals of dobber je gewoon ergens rond in een roze plastic flamingo?

KS: Enkele contacten werden deze zomer dichter aangehaald. Ik ben sinds enige tijd actief voor Poetry Performance Train, een jonge internationale schrijvers- en kunstenaarsorganisatie in Brussel. Zij verleent haar medewerking aan het Interlitraturfestival in februari 2020 in Brussel. Daar wil ik me voor inzetten.

P-C: Heb je in de zomer ook nog tijd om te schrijven of gaat je poëtische brein even  op slot?

KS: Poëzie grijpt me eerder dan dat ik haar grijp. Ze is altijd onvoorspelbaar in haar gevoileerde verschijning. De zomer maakt daar geen uitzondering op. Integendeel. Ik stel vast dat ik wat meer open sta voor haar bezoek omdat ik meer tijd krijg voor traagheid en verwondering. Natuur en nieuwe ontmoetingen blijven daarin centraal staan.  Het schrijven zélf en zeker het herschrijven zijn hierbij niet zo vaak aan de orde. Het is eerder de humuslaag die wordt aangesproken. Zonder humus geen groei, geen ferme oogst achteraf.

P-C: Welke dichtbundel mag er mee in de reiskoffer?

KS: Ik lees in augustus poëzie die zal verschijnen: Hilde Keteleer met Weg van de tijd (Uitg.P) en Jonas Beckers, een oud-leerling die Schrijversacademie voltooide met Tiktaalik (ruwe versie).

Tags: Interview