Vliegoefeningen

Guido Gezelle, Lies Van Gasse

2021, Poëziecentrum

[FLAPTEKST] GUIDO GEZELLE schreef enkele van de mooiste natuurgedichten uit de Nederlandse literatuur. De taal in zijn gedichten is meesterlijk, de vorm afwisselend en virtuoos. Toch leefde hij in de 19e-eeuwse stad, plek van industrialisering en grauwe verstedelijking. Op vraag van het Gezellearchief en Poëziecentrum verkennen inleider GEERT BUELENS en multitalent LIES VAN GASSE wat Gezelles natuurlyriek verbindt met onze leefwereld. Zo blijkt hij ons ook in de 21e eeuw nog heel wat te vertellen te hebben. Hoe klassiek de gedichten van Gezelle ook zijn, hun thematiek is brandend actueel. In een ritmische, muzikale en zingbare taal brengt hij de natuur in beeld. Wat klein is, wordt groot in zijn gedichten. Lies Van Gasse gaat volop in dialoog met het werk van Gezelle. Rondom een persoonlijke selectie uit zijn gedichten weeft ze een tekstloos graphic poem dat niet alleen de gedichten illustreert, maar ze ook van een nieuwe context voorziet. Want had Gezelle vandaag de dag geleefd, was hij dan een dichter geweest of een ksa-leider, een klimaatactivist, een vogelspotter? De bundel is een coproductie met het Guido Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge naar aanleiding van het eigentijdse belevingsplatform gezelle.be.

96 pagina's
Reeks: Poeziecentrum vzw

Mijn oma is kwijt

Peter Theunynck, Lies van Gasse (ill.)

2018, Wereldbibliotheek

[FLAPTEKST]

'Mijn oma is kwijt…' is het ontroerende verhaal van een oma die plots heel vreemd begint te doen. Haar kleindochter probeert haar te begrijpen en hoopt haar te kunnen helpen. Ze vraagt zich af wat er aan de hand is met oma. En hoe dat komt. Wie was ze vroeger, en wie is ze nu? Is ze kapot? En kan ze nog gemaakt worden?

Een (voor)leesboek over dementie voor jong en oud.

Gedichten en liedjes voor jongeren vanaf 12 jaar gebaseerd op de muziektheatervoorstelling 'Als alles kan, kan niets kapot' van Kopseer. De tekst is van Peter Theunynck en de illustraties van Lies Van Gasse

62 pagina's

Kanten stad

Marcus Cumberlege, Peter Theunynck, Hedwig Speliers, Herman Leenders, Lies Van Gasse

2018, Uitgeverij P

Brugge, kanten stad, stad van seringen en rozenkransen, stad van bronzen gezichten die uw blik vastkluisteren. Witte zwanen op donker Minnewater en elk glasgordijn wil een zomerjurk zijn. De zon slaapt als een sinaasappel tussen de bomen.
Brugge, waar dichters vechten met hun demonen. Fluwelen stemmen om fijnmazig glanzende pleinen en kabbelende kasseien neer te schrijven.

Vijf vrije Brugse stadsdichters weven een plattegrond van de stad als een doolhof waaruit u niet ontsnapt. Hoor de klokken, ze roepen nog op tijd en stond. Boven de tuinmuur draait een lichtend aureool, de Meifoor claxonneert en schreeuwt. Wie niet van de stad is, neemt foto's. Maar wat zeggen die over krom geslagen praatjes, krakende vloerplanken of zwaluwnesten onder de gewelven? Over de zoektocht naar een hart dat klopt en de kreten van petanquespelers in het Koningin Astridpark?

Naar het Engels vertaald door Annmarie Sauer.

69 pagina's

Wassende stad

Lies Van Gasse

2017, Wereldbibliotheek

De stad, ooit ontsproten uit een kleine kiem, is een aantrekkelijk baken – maar verandert in een plaats van onheil zodra de groei leidt tot wanorde en chaos. In Wassende stad verbeeldt Lies Van Gasse dit proces. In haar gedichten ontaardt opbouw in ondergang, en is ondergang de voorwaarde voor heropbouw. Als het leven zelf.

109 pagina's

Ooghoek

Charlotte van den Broeck, Lies Van Gasse

2017, Uitgeverij Poeziecentrum vzw

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schreven voor de poëzie-installatie 'Ooghoek' in de Kooldreef in Beernem elk een reeks gedichten. De bundel werd van illustraties voorzien door Lies Van Gasse. Als uitgangspunt namen zij het naar binnen en buiten kijken in het dorp. Met de blik van de buitenstaander en toeschouwer ondernemen zij in de gedichten een tocht door Beernem. Zo dringen zij een voor hen nog gesloten wereld vol intrigerende tegenstellingen binnen en laten ze de inwoners met vreemde ogen naar zichzelf kijken.

53 pagina's

Exodus

Hugues C. Pernath , Lies Van Gasse

2016, Uitgeverij Poeziecentrum vzw

In 1970 schrijft de Antwerpse dichter Hugues C. Pernath de cyclus Exodus, die hij opdraagt aan Myra Vecht, zijn tweede vrouw. In deze gedichten wandelt Pernath door het grauwe landschap van herinneringen aan een bezoek aan Auschwitz, en een net zo donkere kindertijd.

Bijna 60 jaar later gaat multitalent Lies Van Gasse in een grafische dialoog met deze nog steeds tot de verbeelding sprekende teksten. In de graphic poem die hiervan het resultaat is, visualiseert ze de zwaarmoedige verbeeldingskracht van deze verzen en gaat ze op zoek naar linken met de dag van vandaag: volksverhuizingen, vluchtelingenkampen, maar ook de zo herkenbare verlatenheid van het individu in een grootstad. Zo toont ze Pernath als een veelzijdige stem, die ook vandaag nog steeds gelezen en herlezen mag worden. ."

67 pagina's

Zand op een zeebed

Lies Van Gasse

2015, Wereldbibliotheek

Met een adembenemende schrijf- en schildertechniek vertelt Lies Van Gasse in deze graphic poem hoe een vrouw in de jungle van een stad terechtkomt en daar op zoek gaat naar zichzelf: in de stad zelf, in de ander, in een gevecht. Haar pogingen brengen haar naar het strand, waar ze samen met haar zoektocht wordt uitgevlakt, tot er enkel vragen overblijven.Zand op een zeebed is een beeldend vertelde reis naar de essentie van het menselijk bestaan - naar het raadsel dat wij voor onszelf zijn, op zoek naar antwoorden die ons altijd weer ontglippen. Net zolang tot we onszelf ontvallen.

175 pagina's

Mythen & tekens

Marleen De Crée, Peter Holvoet-Hanssen, Willem Persoon, Lies Van Gasse

2014, Uitgeverij P

Het project MYTHEN & TEKENS/MYTHS & MARKS is het resultaat van méér dan tien jaar onderzoekswerk en reizen doorheen vier culturen op zoek naar prehistorische tekeningen en gravures. Beeldend kunstenaar Veerle Rooms brengt hiermee een synthese met een eigen kijk en hedendaagse uitvoering. De beelden staan in krachtige dialoog met originele gedichten, interactief tot stand gekomen, met de auteurs Marleen de Crée, Peter Holvoet-Hanssen, Willem Persoon en Lies Van Gasse. Naar het Engels vertaald door Annmarie Sauer.

77 pagina's

Een stem van paardenhaar

Bas Kwakman, Lies Van Gasse

2014, Azul Press

In september 2012 reisden dichter/beeldend kunstenaar Lies van Gasse en Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam en beeldend kunstenaar, samen met een groep internationale dichters door Mongolië. Ze namen deel aan het internationale poëziefestival Altan Guruus, dat niet alleen in de hoofdstad Ulaanbaatar, maar ook in kleine steden, dorpen, gehuchten en zelfs eenzame tenten in de Gobi-woestijn werd gehouden. Toen bleek dat beiden de overweldigende indrukken van de reis al tekenend en schrijvend verwerkten, besloten ze om samen een boek te maken. Een stem van paardenhaar brengt de poëzie van Lies Van Gasse, het proza van Bas Kwakman en het beeldend werk van beiden samen.

Op 26 september 2014 organiseerde Poëziecentrum een avond rond dit bijzondere boek. Je vindt vind hier , hier hier en hier fragmenten

125 pagina's

Wenteling

Lies Van Gasse

2013, Wereldbibliotheek

62 pagina's

Het boek Hauser

Annemarie Estor, Lies Van Gasse

2013, Wereldbibliotheek

Op een dag vertrekt Hauser uit een huis. Hij sluit de deur achter zich en gaat de wereld in. Wie is hij? Wat wil hij? Waar gaat hij heen? De jongen kent niemand en hij kan niet praten. Lange tijd zwerft hij rond naar overal en nergens, totdat er een man opduikt die hem Kaspar noemt en die zegt dat hij zijn vader is. Maar Hauser wil geen vader.

Annemarie Estor en Lies Van Gasse werkten van 2009 tot 2013 aan dit avontuurlijke beeldverhaal, waarin ze het eeuwenoude verhaal van Caspar Hauser op verrassende wijze in een nieuwe vorm goten. Ze stuurden elkaar elke week een ansichtkaart met een nieuwe strofe, vroegen gastauteurs een bijdrage te leveren en verrijkten het verhaal met prachtige beelden. http://hausersgrens.blogspot.be

143 pagina's

Het eiland M

Lies van Gasse

2012, De Vlaamse Maat

Bibliofiele editie op 75 exemplaren. Tekst en beeld van Lies Van Gasse en vormgeving van Dick Wessels. Genummerd en gesigneerd.

Gezet uit Gill en Spectrum en gedrukt op Zekall-Bütten

[12] pagina's

Brak de waterdrager

Lies Van Gasse

2011, Wereldbibliotheek

Brak de waterdrager is een bundel in drie stromen. Lies van Gasse zet hierin persoonlijk verlies om in aangrijpende poëzie. Er wordt een strijd gestreden die zich vooral in de taal zelf afspeelt en die de verteller in dit poëtische drieluik tot een louteringsproces brengt.

53 pagina's

Waterdicht

Lies Van Gasse, Peter Theunynck

2011, Wereldbibliotheek

In Waterdicht wordt het avontuur verhaald van een walvisvaarder, die huis en haven achterlaat om zijn dromen en demonen na te jagen. Hij wordt gedreven door de ambitie om grootse daden te verrichten en een held te zijn. De expeditie draait echter op iets anders uit. Hij overleeft het avontuur, maar identificeert zich steeds meer met zijn slachtoffer, de walvis. De man wordt door de overweldigende natuurervaring gelouterd, en bij terugkeer past hij niet meer in het huis, de wereld die hij achterliet toen hij aan zijn queeste begon.

'Waterdicht' is een graphic poem van Lies Van Gasse in nauwe samenwerking met Peter Theunynck. Het  is gebaseerd op zijn poëziedebuut uit 1994, waarvan hij voor deze gelegenheid een aangepaste versie maakte. Lies Van Gasse is daarmee aan de slag gegaan. Ze trok de strofen van de gedichten uiteen, maakte een handgeschreven versie en doseerde en combineerde die op haar eigen  manier met tekeningen. Het resultaat is een echt 'Gesammtkunstwerk'

47 pagina's

Sylvia

Lies van Gasse

2010, Wereldbibliotheek

Met mythische metaforen portretteert Lies Van Gasse in haar beeldgedicht ‘Sylvia’ twee geliefden, die voor elkaar bestemd lijken. De man voelt zich echter beklemd door Sylvia’s aanwezigheid en besluit te vluchten. Ze brengen nog één nacht samen door. In die nacht begint in het hoofd van de man een kind te groeien. De man neemt het kind mee op reis. Ook Sylvia gaat op reis, op zoek naar berusting. Als hun paden elkaar weer kruisen, ontmoeten ze elkaar als voor het eerst.
‘Sylvia’ is een gedicht in woorden en beelden. Het is een graphic poem.

[88] pagina's

Laatste aanpassing: meer dan 2 jaar geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.