Foto: Villa Verbeelding

30.07.2019

Zin in zomer 2019: Festivaldag poëzie

Dompel je op 11 augustus in Sint-Truiden onder in de wondere wereld van de poëzie. Ontdek de stad met Lotte Dodion, fiets een rondje op onze Poëziefiets of geniet van “Zot Polleke” en Wilderman. Misschien typt Jee Kast op zijn #nualzerevingers typemachine wel een poëtisch portretje voor jou?

PROGRAMMA

Met ontbijtticket:

Ontbijtvoorstelling met Delphine Lecompte en Lisette Ma Neza: 11.00-13.00 in de Keizerszaal
Schuif aan tafel met Delphine Lecompte, de dichteres die met een twinkel in haar ogen de meest bizarre en absurde poëzie licht verteerbaar maakt. Samen met enfant terrible en Belgisch kampioene slam poetry Lisette Ma Neza zorgt zij voor een knallende start van een poëtische zondag. Geniet tegelijkertijd van een verrukkelijk ontbijt met alles erop en eraan.

 

Met festivalticket (alle voorstellingen behalve ontbijtvoorstelling):

Stadswandeling Lotte Dodion 13.30-14.45 en 15.30-16.45 aan de Barokpoort - festivalticket
Wij stellen je graag voor aan ludieke stadsgids Peter en dichteres Lotte Dodion. Zij nemen je mee op sleeptouw door Sint-Truiden. Ontdek de stad eens op een andere manier en laat je verrassen door de livegedichten op bijzondere stopplaatsen.

Erik van Os - Haren vol banaan (4+ en ouders): 15.00-16.00 in de Academiezaal - festivalticket
Ik keek net in mijn onderbroek
en ik had me goeie zin
want mijn linker- en mijn rechterbil
die zaten er nog in!

Zo begint het optreden van Erik van Os. Hij brengt grappige liedjes, ontroerende versjes en sfeervolle prentenboekverhalen voor kinderen van 4 tot 10 jaar en ouders. Erik brengt zijn gitaar mee, dus wie mee wil zingen, zingt lekker mee; wie liever luistert is ook van harte welkom. O ja: vergeet niet de banaan die je krijgt aan de ingang mee te brengen, dan heb je nog meer plezier tijdens de voorstelling! (i.s.m. het Poëziecentrum)

Matthijs de Ridder en Wilderman (Elvis Peeters) over Paul van Ostaijen: 16.30-17.30 in de Academiezaal - festivalticket
Benieuwd naar “Zot Polleke”? Of hoe fan van het eerste uur Matthijs de Ridder een ander verhaal brengt over een van onze grootste dichters, Paul van Ostaijen? Kom dan zeker naar deze namiddagvoorstelling en geniet meteen ook van de muziek en intermezzo’s van Wilderman, het muzikale project van schrijver Elvis Peeters met jazz, punk en het expressionisme van Paul van Ostaijen.

Oek de Jong in gesprek met Ihsane Chioua Lekhli: 20.00-22.00 in de Academiezaal - festivalticket
Ontmoet een icoon van de Nederlandse literatuur op ons zomerfestival: Oek de Jong! Hij schreef kleppers als Opwaaiende zomerjurkenCirkel in het gras en Pier en oceaan (bekroond met de Gouden Uil, de F. Bordewijkprijs en de Zeeuwse Boekenprijs). En we kijken uit naar een primeur want in het voorjaar werkte Oek hard aan de voltooiing van zijn nieuwe roman. Oek zal ons ook verrassen met enkele van zijn favoriete dichters en hun werk!

 

Met festivalticket (alle voorstellingen behalve ontbijtvoorstelling)
of namiddagticket (enkel doorlopende activiteiten):

Fanfare Sint-Christina: 13.00-17.00 aan de Barokpoort - festivalticket of namiddagticket
De Fanfare Sint-Christina uit Brustem zorgt voor een swingende en vrolijke ontvangst. Met een onuitputtelijk enthousiasme houden ze de sfeer erin tijdens deze feestelijke poëziedag!

Zinnenverzinzin-tafel: 13.00-18.00 op het Binnenplein - festivalticket of namiddagticket
Met onze magische tafel tover je zelf woorden, gekke gedichten of blablabla uit je mouw. Leeftijd speelt geen rol. Iedereen heeft wel eens zinnenverzinzin!

Digitale Kamishibai: 13.00-18.00 op het Binnenplein - festivalticket of namiddagticket
De digitale vertelkiosk bevat een schat aan verhalen in maar liefst 21 talen. Je hoeft niks te doen, alleen maar luisteren en genieten.

Leeslounge & boekenstand boekhandel Grim: 13.00-18.00 op het Binnenplein - festivalticket of namiddagticket
Even uitblazen na al dat wandelen en fietsen… het kan! Koop een boek bij de boekenstand van boekhandel Grim en begin meteen te lezen in onze leeslounge. (i.s.m. boekhandel Grim)

Schrijven met licht: 13.00-19.00 in de crypte - festivalticket of namiddagticket
In de eeuwenoude, ondergrondse crypte kan je woorden maken met licht. Gewapend met enkel een zaklampje kan je allerlei zinnige en onzinnige woorden, gedichten en tekeningen laten verschijnen. Na enkele minuten verdwijnt de tekst, dus laat je maar gaan. We hebben geen gum of verdwijntrucs nodig!

#nualzerevingers - Poëtische portretjes met Jee Kast: 14.00-17.00 op het Binnenplein - festivalticket of namiddagticket
Jee Kast vindt dat je poëzie moet beleven. ‘Taal moet de lucht in!’, aldus deze woordkunstenaar. Hij brengt zijn ouderwetse typemachine mee en als hij je aanspreekt - of jij hem - dan ben je uitverkoren en maakt hij een poëtisch portretje van jou!

Poëziefiets: 14.00-18.00 op het Binnenplein - festivalticket of namiddagticket
Fiets een gedicht! Iedereen kan fietsen, dus iedereen kan dichten. Al trappend breng je de wielen in beweging en mix je de woorden. Wanneer je stopt met fietsen en alle wielen zijn uitgedraaid, lees je met een beetje geluk een nieuw gedicht.

Lees hier meer over de deelnemende artiesten.

De indrukwekkende historische abdijsite is het decor voor deze goedgevulde festivaldag. Dichters en andere artiesten nodigen ons uit in de Keizerszaal met prachtige plafond- en muurschilderingen, de Academiezaal en de eeuwenoude crypte. Wil je wegdromen met je hoofd in de wolken? Het letterlijke hoogtepunt van de abdijsite is de sobere abdijtoren, hét historische baken van de stad. De duizend jaar oude torenruïne met 196 trappen en vijf rust- en ervaringsplatforms leiden je naar een adembenemend panorama over de stad en de streek.


 

PRAKTISCH

datum: zondag 11 augustus 2019 | Ochtend: vanaf 10.30 u. / namiddag & avond: vanaf 13 u.
locatie: Ochtend: meld je aan in de Abdijsite (ingang Keizerszaal, Diesterstraat 1, 3800 Sint-Truiden) met je ontbijtticket.
Namiddag en avond: meld jeaan in de Abdijsite (ingang Academiezaal, Plankstraat 18, 3800 Sint-Truiden) en ruil je festival- of namiddagticket in voor een festivalbandje.
tickets: Hier vind je meer info over de verschillende tickets.
meer info: via zininzomer@skynet.be / +32 (0)11 22 26 24 / zininzomer.be

Honger en dorst zal je zeker niet hebben: een drankenstand verzorgd door de Wereldwinkel, een food truck en een ijsjeskar zorgen voor heel wat lekkers.

Opgelet! Sommige activiteiten vinden doorlopend plaats, andere hebben een begin- en einduur.

Abdijsite en Academiezaal zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel of met een mobiliteitsbeperking. Keizerszaal is niet toegankelijk met een rolstoel.


Zin in Zomer is een organisatie van Villa Verbeelding in Hasselt met Bibliotheek Toni Coppers en cultuurcentrum De Bogaard in Sint-Truiden en Bibliotheek Genk. In samenwerking met Bibliotheek Hasselt Limburg en C-mine cultuurcentrum in Genk.
Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, Stad Genk, Stad Hasselt en Stad Sint-Truiden.

Tags: Evenementen