Foto: Peter Mangelschots

11.08.2019

De zomer van... Peter Mangel Schots

Voor de meeste mensen is de zomer synoniem van vakantie, terrasjes, reizen, … Zou dat voor dichters ook zo zijn of is de zomer voor hen net een druk seizoen met festivals en optredens? In de reeks “De zomer van …” vraagt Poëzie-Centraal tijdens de maand augustus een aantal dichters naar hun zomer-activiteiten.

Vandaag komen we te weten waar Peter Mangel Schots zich mee bezig houdt in de zomer. Peter Mangel Schots is de nom de plume van Peter Mangelschots. De eerste is schrijver, dichter en schrijfdocent – de tweede is redacteur, journalist en vertaler.

P-C: Is de zomer een drukke periode voor jou? Lees je voor op festivals of dobber je gewoon ergens rond in een roze plastic flamingo?

Mijn zomer is meestal verdeeld tussen een paar vakantieweken en enkele drukke werkweken. Als freelanceredacteur val ik dan in voor collega’s die met vakantie zijn.

Optredens zijn er niet zoveel, omdat het culturele leven op een lager pitje staat, maar ik sluit deze zomer wel op een leuke manier af met een optreden op de slotdag van het festival van Watou (1 september), in het fijne gezelschap van onder meer Delphine Lecompte, Luuk Gruwez, Astrid Haerens, Akim Willems en Hester Knibbe.

P-C: Heb je in de zomer ook nog tijd om te schrijven of gaat je poëtische brein even  op slot?

Om te schrijven is de zomer niet zo’n geschikte periode voor mij, maar deze maanden heb ik wel een bijzonder project: mijn tweede bundel, Synchroonliefde, die in december bij PoëzieCentrum verschijnt, zit in het stadium van de laatste revisie. In mijn vrije tijd ben ik dus aan het slijpen, schaven, bijschrijven, weghakken… enfin, een totale negatie van het bouwverlof.

P-C: Welke dichtbundel mag er mee in de reiskoffer?

Er liggen altijd wel een tiental bundels binnen handbereik, maar als ik echt mijn koffers pak, beperk ik me meestal tot Het Liegend Konijn en Poëziekrant: lekker veel variatie en nieuwe ontdekkingen, dat is een reis op zich.

Tags: Interview