Foto: Archief auteur

22.08.2019

De zomer van ... Moya De Feyter

Voor vele mensen is de zomer synoniem van vakantie, terrasjes, reizen, … Zou dat voor dichters ook zo zijn of is de zomer voor hen net een druk seizoen met festivals en optredens? In de reeks “De zomer van …” vraagt Poëzie-Centraal tijdens de maand augustus een aantal dichters naar hun zomer-activiteiten.

Vandaag is het de beurt aan Moya De Feyter. Moya De Feyter schrijft theaterteksten, proza en poëzie. In 2015 won ze Frappant, in 2017 de Poëziewedstrijd van de Universiteit Antwerpen en in 2012 én 2017 haalde ze de finale van Write Now. Haar alter ego Ambrosia is een van de literaire lichtekooien in het Poëziebordeel. Ze debuteerde in 2018 met de bundel Tot iemand eindelijk. In 2019 volgde het caleidoscopische prozagedicht Massastrandingen met als thema ecologie en klimaat.

P-C: Is de zomer een drukke periode voor jou? Lees je voor op festivals of dobber je gewoon ergens rond in een roze plastic flamingo?

MDF: Het is de eerste keer in mijn leven dat ik niet op reis ben in juli en augustus. Ik heb een paar optredens gehad (een poëziebordeel, Watou, TAZ, MoMeNT in Tongeren, Het Tuinfeest in Deventer…) maar het grootste deel van de tijd ben ik gewoon thuis. Ik heb een psalm geschreven voor een festival in september (nvdr Poesia Divina), en hier en daar een middelmatig vers, maar eigenlijk ben ik vooral aan het tekenen en schilderen. Heerlijk is dat, veel leuker dan schrijven! Het is prettig om te werken aan iets waar niemand op zit te wachten.

P-C: Heb je in de zomer ook nog tijd om te schrijven of gaat je poëtische brein even  op slot?

MDF: Afgezien van de periodes waarin ik voor de klas sta, heb ik altijd redelijk veel tijd. Het heeft zo zijn voordelen om een niet erg bekende schrijver te zijn. Ik kan normaal gezien elke dag lezen en schrijven waar ik zin in heb. Die vrijheid is me meer waard dan succes of bekendheid. Niettemin vind ik belangrijk om af en toe te stoppen en mijn brein te heroriënteren, om te vermijden dat ik een boek schrijf dat ik al geschreven heb. Mijn plan is om het volgende boek in echte, grammaticaal logische zinnen te schrijven. Maar die hoofdletters en punten schrikken me vreselijk af! Het zal nog wel even duren voor ik die angst overwonnen heb.

P-C: Welke dichtbundel mag er mee in de reiskoffer?

MDF: Ik ben net begonnen in Tijd van de aarde van Galina Rymboe. Daarna ga ik Stranger, Baby van Emily Berry lezen.

Tags: Interview