16.06.2021

Beeldspraak Klassiekers - aflevering 3: Paul van Ostaijen - Bezette Stad

Beeldspraak-Klassiekers is een podcast van Poëziecentrum. In elke aflevering praten we met een kenner over een iconisch gedicht uit de wereldliteratuur. Waarom is dat zo gekend en geliefd, wat maakt dat deze verzen in het geheugen gegrift blijven?

In deze aflevering praat Linde De Potter met Matthijs de Ridder over 'Bezette Stad' van Paul van Ostaijen. In Bezette Stad (191) verwerkte Paul van Ostaijen zijn ervaringen tijdens Wereldoorlog II in het bezette Antwerpen en dat met een baanbrekende typografie. 'Bezette Stad' is zonder twijfel een van de belangrijkste twintigste-eeuwse dichtbundels uit ons taalgebied.

Matthijs de Ridder is schrijver en criticus. In 2021 publiceerde hij 'Boem Paukeslag', waarin hij de lezer mee neemt langs de kapotte straten, de ruïnes én het nachtleven waarin Van Ostaijen verdwaalde. Hij werkt ook aan de biografie van Paul van Ostaijen.

Linde De Potter is de conservator moderne drukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, waar momenteel een tentoonstelling loopt over de internationale weerklank van Paul van Ostaijen.

Montage podcast: Boma Studio.

Je kan deze aflevering beluisteren via Soundcloud, Spotify, Itunes, Castbox en Google Podcast.

 

Tags: Podcasts