Foto: Zin in Zomer

07.08.2019

Zondag 11 augustus 2019: Zin in Zomer - Festivaldag Poëzie

Dit jaar vindt in Limburg de 10e editie plaats van het zomers literatuurfestival Zin in Zomer. Op 11 augustus staat er een heuse Festivaldag Poëzie op het programma in Sint-Truiden met heel wat mooie namen. Reden genoeg voor Poëzie-Centraal om ons oor eens te luisteren te leggen bij Marijke Rekkers (Villa Verbeelding) en Chris Schoeters (Dienst Vrije Tijd Sint-Truiden), de twee drijvende krachten achter deze activiteit.

P-C: Zin in Zomer … dat hebben we natuurlijk allemaal, maar in Limburg misschien nog iets meer, want jullie hebben er een heus meerdaags festival naar genoemd dat plaats vindt op verschillende locaties. Kan je kort beschrijven wat Zin in Zomer precies is?

Marijke Rekkers: Zin in Zomer is een literair festival dat zich afspeelt  in augustus op mooie locaties in 3 Limburgse steden: Sint-Truiden, Genk en Hasselt. Het is dit jaar de 10de editie en dat vieren we! We trakteren jong en oud op een fijn festival met poëzie, literatuur en illustratie. In Sint-Truiden (11/08) staat poëzie centraal, in Genk focussen we op 18/08 op de roman en in Hasselt (25/08) op illustratie.

P-C: Op 11 augustus focussen jullie op poëzie in Sint-Truiden. Wat gebeurt er dan precies allemaal?

Chris Schoeters: We starten om 11u met een lekkere brunch samen met dichteressen Delphine Lecompte en Lisette Ma Neza in de prachtige Keizerszaal (al een belevenis op zich!). Vanaf 13u gaat het festivalterrein op de unieke Abdijsite en Academiezaal open. We hebben een aantal doorlopende activiteiten zoals een heuse Poëziefiets, Jee Kast met zijn bijzondere typemachine #nualzerevingers die poëtische portretjes maakt van mensen die passeren, dichteres Lotte Dodion wandelt samen met gids Peter Bruyneel naar 5 bijzondere plekjes in de stad waar deelnemers worden getrakteerd op leuke anekdotes en een mooi passend gedicht (met als primeur een nieuw gedicht van Lotte over een plek in Sint-Truiden), in de crypte kunnen kinderen en volwassenen schrijven met een zaklampje, er is een digitaal verteltheatertje voor de kleinsten, een gezellig leeshoekje om te loungen en te genieten van boeken (boekhandel Grim en de bieb zorgen voor leesvoer). En dan zijn er “vaste” voorstellingen: Erik van Os zingt en dicht samen met kinderen van 4 – 10 jaar (voorstelling Haren vol banaan), Matthijs De Ridder brengt een “zotte” voorstelling over Paul Van Ostaijen met begeleiding van de band van Elvis Peeters (Wilderman). De apotheose is ’s avonds: Oek de Jong wordt geïnterviewd door Ihsane Chioua Lekhli en laat ons genieten van zijn favoriete gedichten!

P-C: Dit jaar is Zin in Zomer al aan zijn 10e editie toe. Wat was jouw persoonlijke hoogtepunt van de voorbije edities?

Marijke Rekkers: Als het over poëzie gaat is me de voorstelling met Sylvie Marie en Maarten Inghels met muziek van Isbells in Sint-Truiden als zeer bijzonder bijgebleven. Of de voorstelling met Stijn Vranken en de poëtische muziek van Marble Sounds in de brouwerij van Kerkom. Of Andy Fierens met muziek van Gregory Frateur en live illustraties van Kim Duchateau in het prachtige historische kerkje van Wilderen.

Chris Schoeters: De meest bijzondere voorstelling was onze allereerste, 10 jaar geleden met Sylvie Marie, Maarten Inghels en de hemelse muziek van Isbells. Jonge artiesten op het punt van doorbraak in een uitverkochte schuur! Maar de voorstelling met Laurence Vielle en Ellen Deckwitz, met poëzie op muziek van Reinout met Nevenwerking was vuurwerk!!! Een hele zaal die mee gedichten scandeerde, wat een ervaring.

P-C: Is de aandacht van Zin in Zomer voor poëzie eenmalig of stonden er ook dichters op het podium bij de vorige edities?

Marijke Rekkers: Het is een beetje een traditie dat binnen het festival Zin in Zomer vooral in Sint-Truiden poëzie wordt geprogrammeerd. Dit jaar is het de eerste keer dat er een hele dag activiteiten zijn rond poëzie. En dan nog voor jong en oud. De familievoorstelling ‘Haren vol banaan’ van Erik van Os kwam trouwens tot stand in samenwerking met het Poëziecentrum. Kinderen tot 14 jaar mogen gratis deelnemen aan het hele festival. Wel even reserveren.

Chris Schoeters: Binnen ons festival proberen we telkens ook poëzie in de kijker te zetten! Vooral Sint-Truiden zet hierop in, met supervoorstellingen. En dit jaar verbreden we ons aanbod, we hebben extra aandacht voor familievoorstellingen en activiteiten.

P-C: Als uitsmijter, heb je zelf een favoriete dichter/gedicht?

Chris Schoeters: Dat is echt wel de moeilijkste vraag. Binnen het Nederlandse taalgebied zijn zeer veel mooie dingen geschreven! Het gedicht van Bart Moeyaert, Nu, is een gedicht dat in mijn hoofd blijft “zingen”, zeer mooi in zijn muzikaliteit en eenvoud. Maar als ik me beperk tot de dichters van ons festival dit jaar, dan kies ik het gedicht van Lotte Dodion, Houston, we have a problem.

Liefste,
ik weet dat ge meer ruimte wilt,
maar hoeveel planeten wilt ge concreet?
Hoeveel lichtjaren moet ik van u verwijderd zijn
opdat ge weer kunt zweven?

(...)

(wie de rest van het gedicht wil horen, moet op 11 augustus naar Sint-Truiden gaan :-))

Tags: Evenementen, Interview