Foto: (c) Jo Clauwaert

Basisinfo

Echte naam: Peter Holvoet
Belangrijkste pseudoniem: Peter Holvoet-Hanssen

* Merksem, België, 12.04.1960

Peter Holvoet-Hanssen werd in 1960 als jongste van vijf kinderen geboren in Deurne. Zijn dubbele achternaam is de combinatie van zijn eigen achternaam en die van zijn moeder. In 1988 ontmoette hij zijn partner, de jeugdauteur Noëlla Elpers, met wie hij in 1993 Het Kapersnest heeft opgericht. Het Kapersnest promoot literatuur bij jongeren door middel van onder meer theatrale voorstellingen.

Peter Holvoet-Hanssen debuteerde in 1998 met de bundel Dwangbuis van Houdini, waarvoor hij in 1999 bekroond werd met de ASLK-Prijs voor het Literaire Debuut. Dit debuut bleek naderhand ook een deel te zijn van een vijfdelige reeks, De Reis naar inframundo. Nadat het vijfde deel, Navagio (2008), verscheen, werd onder de reekstitel ook nog een bloemlezing uitgebracht uit die vijf dichtbundels. In 2012 kreeg Holvoet-Hanssen voor dat sluitstuk de Arkprijs van het Vrije Woord.

In de periode 2010 – 2012 was Peter Holvoet-Hanssen stadsdichter van Antwerpen. De gedichten die hij in die periode schreef werden samen met de gedichten die verschenen in het Oostends Visserijblad én een dvd met kortfilm, gebundeld in de dubbelpublicatie Antwerpen/Oostende.

Na de eerste publicatie-reeks verschenen een aantal publicaties bij wijze van entr’acte (waaronder het groepsboek, Miavoye, een ode aan Paul van Ostaijen). In 2016 verscheen de bundel Gedichten voor de kleine reus, dat meteen ook het eerste deel was van een nieuwe reeks Liedboek voor de grote reus. In 2018 verscheen het tweede deel van die reeks, Blauwboek.

Op vraag van het Vlaams Fonds voor de Letteren schreef Peter Holvoet-Hanssen in 2017 een persoonlijke “sporentocht” Wereld van de Poëzie in kaart. Het Land van Music-Hall. Dit project bestond enerzijds uit een gedrukt landkaart (ill. Brecht Evens) en anderzijds uit een digitale pendant die nog steeds te consulteren is.

Het werk van Peter Holvoet-Hanssen  werd veelvuldig bekroond met onder meer de Paul Snoekprijs, de Dirk Martensprijs en de Driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Bekroningen & nominaties

  • Louis Paul Boon-Prijs, 2019
  • Arkprijs van het Vrije Woord, 2012, De reis naar Inframundo
  • Paul Snoekprijs, 2010, Navagio
  • Driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, 2008, Spinalonga
  • Genomineerd voor Herman de Coninckprijs, 2007, Spinalonga
  • Dirk Martensprijs voor literatuur, 2001, Strombolicchio. Uit de smidse van Vulcanus
  • ASLK-prijs voor het literaire debuut, 1999, Dwangbuis van Houdini

Andere activiteiten

  • Stadsdichter Antwerpen (2010–2011)
  • zelfstandig auteur en troubadour (2004–…)
  • ontdekkingsreiziger en dance roots dj Pierre Creuxpied (1983–2003)

Laatste aanpassing: 4 maanden geleden.
Is dit auteursprofiel onvolledig? Gegevens aanvullen.